IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес човечеството живее на кредит за планетни ресурси

Всяка година "екологичният бюджет" се изчерпва все по-рано

17:38 | 19.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От днес човечеството живее на кредит за планетни ресурси

Човечеството започва да живее на кредит от днес. В годишния си отчет неправителствената организация Global Footprint Network посочва, че за осем месеца световното население е изконсумирало цялостния ресурс, който Земята може да произведе, без да застраши неговото възпроизводство, предаде БТА.

Всяка година този ден настъпва все по-рано, което ще рече, че човечеството все по-бързо поглъща своя "екологичен бюджет", отбелязват от организацията.

През 1993 година този ден се падна на 21 октомври, през 2003 година той беше на 22 септември, а през 2013 година - на 20 август, припомня американската организация.

Според Global Footprint Network е нужна планета и половина за производството на възобновяеми екологични ресурси, необходими да поддържат човечеството.

Макар че тези цифри са лоши, "ние все още можем да вземем решителни мерки и да изградим едно благодатно бъдеще, основано на трайно използване на ресурсите. Нужно е обаче да се действа веднага", се посочва в изявление на организацията.

Възобновяеми източници на енергия, хранителни режими с по-малко месо, ликвидиране на линейната икономика (направи-изхвърли) и превръщането й в кръгова икономика, където отпадъците от едно производство са ресурс за друго и преосмислянето на урбанизма са някои от мерките в тази насока, според организацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
И сигурно си зареждате колите със сок от праскови, които си отглеждате в дворовете. Тока и него си го произвеждате сами от ВЕИ. Навярно сами си шиете обувките от кожите на сърни и елени, които се разхождат в гората, а дрехите си ги тъчете от вълната на овцете, които отглеждате с много труд по ливадите. Хляб сигурно просто не ядете, че не съм виждал житни поля около Драгалевци. Самите коли, маслата и гумите за тях вероятно също са местно производство. Въобще - живот си живеете там в Драгалевци. Сами си правите микровълновите печки, ама я ми кажи как си направихте сами компютрите, сървърите и нета. За мебелите няма да те питам - дървета имате достатъчно. Някои даже ходят на два крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
kane
преди 9 години
Направете данъците прогресивни!Като ставката за доходите НАД или след 1 000 000лв годишно да бъде 90%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
А у нас, в Драгалевци, все още ресурсите са си на място.Хората си имат дворове със зелени ливади, косят си редовно тревата, паркират си колите в дворовете и в гаражите, къщите са далеч една от друга - но си говорим край оградите и само някакви простаци-сноби -апартаментаджии се набутват тук-там из кварталаНо ги търпим, какво да правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още