IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още лоши новини за любителите на шоколада

Възможно е повечето производители на шоколадови десерти да увеличат цените на продуктите си

17:12 | 17.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За американските любители на шоколада лошите новини не спират да пристигат. Първо производителят на шоколадови изделия Hershey's обяви, че увеличава цените на част от продуктите си, но както изглежда и други компании от бранша са готови да последват примера му, пише Financial Times.

В сряда базираната в Пенсилвания Hershey's обяви първото от три години насам покачване на цените, подчертавайки, че то ще е с около 8 на сто и се дължи на по-високите разходи за производство.

“Цените на продукти като какаото, млякото, млечните продукти и ядките, се увеличиха значително от началото на годината. Като се имат предвид тези тенденции, ние очакваме значително увеличение на разходите за суровини през 2015 г.“, коментира президентът за Северна Америка на Hershey's Мишел Бък.

Тъй като цената на какаото, основният продукт за производството на шоколада, рязко се покачи, увеличаването на цените от самите производители на шоколад е въпрос на време.

Увеличаващото се търсене на развиващите се пазари и възстановяването на потреблението в Европа и САЩ съвпаднаха с притесненията, свързани със сухото време в Западна Африка, а това тласна цените на какаото нагоре.

Цените в Ню Йорк са с почти 40% по-високи, отколкото преди година, докато какаовото масло (ключова съставка на шоколада) е поскъпнало с около 70 на сто. Големият въпрос в момента е свързан с намаляването на търсенето или с това доколко увеличението на цените ще се отрази на търсенето от страна на любителите на продукта.

Hershey's твърди, че „еластичността на търсенето на продукти за ежедневна консумация у дома и на тези за мигновена консумация“ означава, че растежът на продажбите през текущата година вероятно ще са в долния диапазон на дългосрочната цел от 5-7% .

Но това има и обратна страна - въпреки че оказват натиск върху търсенето, по-високите цени вероятно ще насърчат производството. Някои брокери и анализатори вярват, че ако цените на какаото останат на сегашните си нива – над 3100 долара за тон в Ню Йорк и 1900 паунда (3250 долара) за тон в Лондон, най-големите спадове в предлагането, прогнозирани от мнозина в шоколадовата индустрия, могат и да не станат реалност.

Търговците очакват да разберат дали цените на пазарите ще се стабилизират на тези равнища. Същевременно клиентите на Hershey's могат да се утешат, като купуват продуктите на компанията директно от нея на досегашните цени. Те ще имат възможност да се възползват от предложението до 12-и август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 12
misanthrope
преди 9 години
Това са добри новини. Цената на шоколада трябва да е висока, а шоколада да е истински. Това ще го върне в сегмента на луксозните стоки, където му е мястото и ще повиши многократно удоволствието от консумацията му. Не е редно шоколада да е в сегмента на джънк фудс, където е в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още