IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е ясно дали ще има специален закон за КТБ

Секретен одитен доклад показвал, че в банката имало 2 млрд. лв., посочи Атанас Мерджанов

11:57 | 16.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Не е ясно дали ще има специален закон за КТБ

В Корпоративна търговска банка (КТБ) има резерви, като според секретен одитен доклад във финансовата институция има над 2 млрд. лв. Това заяви председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов пред bTV.

Според Мерджанов работата по търсене на варианти за гарантиране и на депозитите над 200 хил. лв. в КТБ продължава. „Проявяваме усилия, наши експерти работят в тази насока, но всичко това не трябва да става на гърба на данъкоплатеца, защото иначе би било несправедливо“, обясни той.

Към момента обаче седмичната програма за работа на Народното събрание не включва разглеждането на специален закон за Корпоративна търговска банка. За да може да се говори за такъв закон, първо трябва да има определен проект, над който да може да се разсъждава, посочи Мерджанов.

„Позицията на КБ още от самото начало беше да има достатъчно обективна и точна информация от страна на БНБ, такава до този момент все още не е предоставена, поради което се затрудняват всички усилия, които нашите експерти правят в тази посока”, добави народният представител пред bTV.

„Ние сме готови да участваме, но на ход са управляващите“, коментира от своя страна шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева във връзка с евентуални законови промени по казуса с КТБ. Вчера и лидерът на ДПС Лютви Местан призова за още преговори и изрази убеденост, че има време да се стигне до консенсус за закон "КТБ".

Коалиция за България би подкрепила оставка на Иван Искров и на управителния съвет на Българска народна банка, но при условие, че „ГЕРБ гарантират, че в най-кратки срокове ще бъде избран нов управителен съвет на банката, които с конкретни идеи и инициативи да предложат решаването на проблемите“, заяви Мерджанов.

Сама по себе си обаче оставка на ръководството на БНБ не би разрешила проблемите, смята той.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Хайде сега и секретни доклади се явиха (на сцената) ....Моля се само Бог да е Българин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Да не се оказва че Иван Искров е сам срещу всички?Голям мерак има момчето да замете следите на кредиторите и съответно да подари банката на някой. Явно това е сделката на живота му. Не че досега не е бил на добри далавери (ДСК по време на хиперинфлацията, Росексимбанк по време на тройната коалиция, БНБ 11 години!). Тоз определено е сред най-богатите българи. Апетита идва с яденето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
просто разрешете на 21 хората със депозити до 50 000 лева да ги изтеглят на 11.08 разрешете тези със до 100 000 да ги изтеглят и на 21.08 тези до 200 000 лв да ги изтеглят а после мислете имали пари за останалите нямали и ако има от къде ще се взимат неги обединявайте за да немогат хората да видят конкретиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още