IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 юли

08:41 | 12.07.14 г.
Преглед на печата за 12 юли

Чобанов ще спасява бюджета на НЗОК с икономии на министерствата
В. Сега

Финансовото министерство е готово с няколко варианта за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които ще предложи за одобрение на МС в най-спешен порядък. Преди да бъде гласувано от правителството, решението ще бъде обсъждано от премиера и министрите на финансите и на здравеопазването, съобщиха за "Сега" източници от надзора на касата. Шефът на МФ Петър Чобанов се ангажира с бързо решение на проблема, за да може парламентът да го гласува, преди да приключи работата си. Вариантите предвиждат пренасочването на средства от икономии на министерства и ведомства към здравеопазването, без да се коригира централният бюджет, обясни Чобанов. За целта обаче трябвало одобрението на НС.

Делото "Брендо" катастрофира на втора инстанция
В. Сега

След като получи 7.5 години затвор на първа инстанция по обвинение за пране на пари, соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо бе оправдан от Софийския апелативен съд вчера. Втората инстанция напълно отмени не само неговата присъда, но и тези на бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведения брат на Брендо Симо Карайчев. Те получиха по три години условно. Оправдателната присъда бе произнесена от съдебен състав с председател Иво Вапцаров и членове Стефан Илиев и Калинка Георгиева. Георгиева не е съгласна с решението на колегите си и е подписала присъдата с особено мнение.

Найденов поиска: 15% от БВП за армията или губим боеспособност
В. Стандарт

Бюджетът за армията трябва да бъде поне 1,5% от БВП, отделянето на по-малко средства е опасно, каза военният министър Ангел Найденов. Повод за думите му станаха бюджетните разчети и прогнози до 2018 година. "Този преглед не ме прави оптимист, ако не бъдат осигурени 1,5% за отбрана, няма да реализираме проектите и анагжиментите, които сме поели пред българските граждани и партньорите ни от НАТО", заяви министър Найденов. Той присъства на заключителния ден на военното учение БРИЗ 2014. В него участваха 25 кораба, въздухоплавателни средства и личен състав от над 1500 души от България и още седем държави.

Руснаци и румънци напълниха плажовете
В. Стандарт

Над 90 на сто от базите във Варна и курортите са пълни с туристи, каза доц. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. Най-много са руснаците и румънците, които се борят за първо място в тазгодишната класация на пазарите у нас. Молдовците вече бележат 20% ръст, завръщат се и украинците. Особено много са поляците, при това предимно младежи. Те са в хотелите над "Журналист", "Ален мак" и пристигат предимно с автобуси. Това лято има и доста чехи, германци, словаци, но едва в края на сезона ще стане ясно колко е броят на чуждите туристи по морето.

"Автомагистрали - Черно море’’ стегнаха протест
В. Новинар

Работниците от "Автомагистрали - Черно море’’ отново излязоха на протест, съобщи Господин Янков, синдикален лидер в дружеството. Демонстрациите им в петък бяха на пътния възел "Белокопитово’’, край разклона за град Търговище. Недоволството на работниците е породено от това, че заплатите им се бавят вече няколко месеца, а Пътната агенция дължи над 11 млн. лв. на компанията за строителните работи по трасето на автомагистрала "Хемус". В четвъртък на дружеството са били преведени само 600 000 лв. за заплати за април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още