IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 май

07:49 | 14.05.14 г.
Преглед на печата за 14 май

Пазарът на лекарства у нас е пораснал с половин милиард лева за година
В. Сега

Общата стагнация в страната и ниските нива на потребление за поредна година не се отразяват на пазара на лекарствата у нас. Даже обратното - миналата година е била рекордна за фармацевтичния бизнес. Продадени са медикаменти на стойност 1.899 млрд. лв., което е безпрецедентен ръст с 578 млн. лв. спрямо 2012 г. За сравнение - тогава пазарът беше за 1.321 млрд. лв. Внушителен ръст има и в обема продадени опаковки - от 148 млн. броя през 2012 г. на над 249 млн. за миналата година. Това показват предварителните данни на Изпълнителната агенция по лекарствата, получени въз основа на отчетите на 177 от общо 212 лицензирани търговци на едро.

Банкерите ще взимат бонуси най-много до до две заплати
В. Сега

Банките ще определят бонусите на висшия си персонал по нови правила и ще трябва да оповестяват много повече данни за политиката си за сформиране на възнагражденията. Занапред бонусите трябва да са до размера на основното възнаграждение, като по-високи суми ще се допускат само по изключение. И в тези случаи обаче допълнителното стимулиране не може да надхвърля повече от 2 пъти постоянната заплата.

Софийският завод за боклук вече се строи
В. Капитал Daily

Един от най-дълго проточилите се проекти в страната - за завод за отпадъци на София, наистина започна. Епичната инвестиция се подготвяше от 2007 г. и седем години по-късно, на 7 май, без официално откриване гръцкото обединение "Актор – Хелектор" вече строи съоръжението край с. Яна. Проектът за над 200 млн. лв. се изпълнява с евросредства по програма "Околна среда" и въпреки че Европейската комисия спря плащанията по програма още през декември 2013 г., общината е направила авансово плащане към изпълнителя, потвърди за "Капитал Daily" заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Жените работят повече от мъжете
В. Стандарт

Жените работят повече от мъжете у нас, показва мащабно проучване на Главна инспекция по труда. Дамите по-често се трудят извънредно, при което навъртат 50 и повече часа седмично. "Това е българска специфика. Обикновено жените работят извънредно през петте делнични дни, а мъжете по-често приемат да се трудят в събота или неделя", обясни Румяна Михайлова. В сравнение с 2005 г. дамите работят повече часове седмично, а при мъжете има намаление. Според изследването 44% от българите се трудят в една или няколко съботи в рамките на месец.

Вдигнаха летвата за бързите заеми
В. Стандарт

Фирмите за бързи кредити у нас ще трябва да се съобразяват с ново четири пъти по-строго изискване за минимален капитал. Това става ясно от решение на БНБ за промяна на Наредба номер 26 за финансовите институции, което вчера е прието от Управителния съвет на централната банка. Новият минимално изискуем капитал за развиване на дейност с бързи кредити у нас скача на 1 млн. лева, като сумата може да бъде набрана само със собствени парични средства на съдружниците и акционерите. Новият праг е четири пъти по-висок спрямо настоящото изискване за минимален капитал от 250 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още