IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 април

08:59 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 18 април

Пускат ски съоръженията за Великден
в-к Новинар

Пресният сняг от тези дни създаде любопитен феномен.Въпреки че в повечето големи зимни курорти сезонът беше официално закрит, заради наплив от скиори Боровец, Банско и Пампорово пускат отново ски съоръженията за четирите почивни дни. Сезонът в Пампорово е удължен до 20 април. В Боровец вече има съвсем прясна снежна покривка от над 20 сантиметра. За празниците в курорта ще работят четири писти.

Иначе зимните ни курорти отчетоха успешен сезон. Въпреки меката зима и липсата на сняг Пампорово, Банско и Боровец регистрираха ръст на екскурзиантите. Увеличението е общо с около 2 на сто, като отличник е Пампорово с 10 процента повече посетители. От курорта са категорични, че визовите ограничения за турските граждани са изиграли благоприятна роля и затова е имало бум на туристи от южната ни съседка. Останалите чуждестранни посетители на курорта са били от Англия, Русия, Сърбия, Македония, Ирландия и др.

Подобен ръст отчетоха и в Банско. Там напливът е бил предимно от скандинавски туристи. За първи път в курортното градче са дошли скиори от Норвегия, Дания и Швеция. Посетители е имало още от Турция и Великобритания.
В Боровец също записаха успешен сезон, въпреки че хотелите не са били пълни през цялото време. От курорта регистрираха 60 на сто заетост на местата за настаняване през зимните месеци.

Агнето поскъпва двойно от фермата до трапезата.
в-к Новинар

„Цената на месото, докато стигне за продажба в големите хипермаркети, скача с до 100 процента”, съобщи за „Новинар” председателят на Съюза на животновъдите Пенка Христова. Тя допълни, че за килограм директно от фермата трябва да платим около 10 лв., докато в хранителните вериги цената стига до 18 лв.

„Специално за Великден и Гергьовден има клиенти, които са си поръчали агне отпреди два месеца”, изтъкна Христова.
По думите й хората, които не обичат агнешко месо или не могат да си го купят прясно от някое стопанство, слагат пилешко или пуешко на трапезата за Великден. В Благоевградско пък се наблюдават предпочитания към ярешките мръвки. Дори да има интерес към друг вид месо, агнешкото остава на преден план за празниците, подчерта Христова.

Междувременно се оказа, че въпреки голямото поскъпване на мръвката от фермата до магазина все пак тя ще ни излезе по-евтина в сравнение с миналата година. По тържищата в страната цената на агнешкото е с до 8 процента по-ниска спрямо Великден 2013 г., обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Той предупреди, че купувачите не трябва да имат притеснения за свежестта на българското месо, но вносното, което пристига от Нова Зеландия и Австралия, няма как да е прясно.

3 дни отсрочка преди запор на сметки
в-к Стандарт

Гратисен период от 3 дни, в който фирмите да се издължават, преди да им бъде наложен запор, поиска бизнесът от депутатите. "Може да се помисли върху това предложение", съобщи за "Стандарт" депутатът от БСП Страхил Ангелов, който внесе промени в Закона за частния съдебен изпълнител в парламента. Ангелов обаче допълни, че текстът трябва да бъде внимателно прецизиран, той като има и недобросъвестни длъжници. "Във въпросния гратисен период е възможно фирмаджии да прехвърлят всичко другаде и в крайна сметка кредиторът да няма какво да вземе", коментира още Ангелов. Червеният депутат смята още, че в момента банките са в привилегирована позиция, тъй като си вадят изпълнителен лист спрямо длъжника по съкратена процедура. Те не ходят в съда да доказват има ли задължения или не, а го правят само на база счетоводни книги. Затова настоявам за промени и в ГПК и отмяна на част от чл. 417, който засяга точно този проблем", обясни още Ангелов.

Той настоява и да се намалят таксите на съдебните изпълнители. "Предложил съм рамка, която да намери място в закона. Не съм разписал всяко перо само по себе си, защото се прави с подзаконов нормативен акт", обясни още червеният депутат. Според него не може сумата на всички такси да е над половината от вземането, защото е вид услуга. Проектът му предвижда и да няма пропорционална такса по дълг, който е платен в срока за доброволно изпълнение.

Междувременно стана ясно, че Камарата на частните съдебни изпълнители са поканили на среща работодателските организации, за да обсъдят заедно предлаганите от БСП законови промени. "По принцип сме съгласни, че има нужда от преразглеждане на част от таксите, събирани от частните съдебни изпълнители, но искаме да чуем и тяхното мнение, преди да вземем становище", коментираха представители на работодателските организации. "Тези такси водят до свръхпечалби за съсловието, които обаче са за сметка на длъжниците. В същото време не трябва да се допуска тези такси да бъдат дотолкова орязани, че да убият съсловието", коментира Васил Велев, председател на АИКБ. Той посочи, че като цяло бизнесът е доволен от въвеждането на статута на частните съдебни изпълнители. Те са направили много по-бърз процеса по събиране на вземанията на фирмите. Това е и причината държавни и общински структури също да предпочитат частните съдебни изпълнители пред държавните, каза още Велев.

Три фабрики бълват фалшиви пари
в-к Стандарт

Фалшивите пари се изработват на поне три места в България. Това показват оперативните данни на МВР. Във вторник полицаите разбиха печатница за ментета в бургаското село Черни връх. Босът й - 50-годишният Димитър Георгиев, наскоро излязъл от затвора, след като излежал присъда за фалшифицирани пари. Той и помагачите му смятали да пласират фалшивите десетолевки и двадесетолевки по Великден и Гергьовден, когато всички пазаруват през глава.

Източници на "Стандарт" довериха, че в момента полицията усилено работи по разкриването на малките печатарски работилници, където се отпечатват банкнотите. Според оперативната информация това са цехове и домашни манифактури, някои от тях се намират в столични квартали, други пък в малки населени места в близост до големите градове. Основно се правят евро менте, както и български левове. Отпечатването на долари е на по-заден план, тъй като се пласирали по-трудно в Европа, обясниха ченгета.

Фалшивите пари се "харчат" предимно в Гърция, Италия и Испания, разкриват ченгета. Има данни, че част от фалшивите банкноти са засечени в Германия и Холандия. Обикновено преносителите им са родни гастарбайтери, които работят сезонно в тези държави. Левовете гастролират на нашия пазар, като най-честите фалшификации са на двадесетолевки и петдесетолевки от по-старата серия. Засичани са и фалшиви десетолевки, има и стотачки, но качеството им е сравнително ниско и тяхното пласиране е много по-рисковано. Фалшификаторите разполагат със сравнително добра и модерна техника. 

Съдебната власт поиска още 19 млн. лв.
в-к Сега

Висшият съдебен съвет (ВСС) настоява правителството да отпусне 19 млн. лв., с които да бъде закърпен бюджетът на съдебната власт. На вчерашното си заседание съветът одобри проект за постановление, което да предложи на Министерския съвет. Парите трябват за издръжка - ремонти, командировки, поддръжка на софтуер, битови сметки и т.н. На Върховния касационен съд например му трябват още 1 млн. лв., Върховният административен съд иска 1.3 млн. лв., прокуратурата - 7 млн. лева, съдилищата - 9 млн. лв., а Инспекторатът към ВСС - 2 млн. лева.

През ноември м.г., когато премиерът Пламен Орешарски се срещна с членовете на съвета, той им отказа увеличение на бюджета, но им даде да разберат, че има вратички за отпускане на допълнителни пари през годината. В неофициален разговор с членовете на съвета вчера правосъдният министър Зинаида Златанова е уверила, че ще помогне с каквото може за осигуряването на допълнителните средства, твърди "Правен свят".

Неотдавна съветът поиска 25 млн. лв., с които да бъдат увеличени заплатите на магистратите и служителите в системата с близо 7%. Кабинетът още не е отговорил на това искане, но правосъдният министър каза, че е против.

15,5 млн. лв. са спестени от зимното почистване
в-к Новинар

Пътната агенция е спестила 15,5 млн. лв. от зимното почистване на шосетата при предвидени 60 млн. лв. Това обяви в четвъртък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Заради липсата на обилни снеговалежи през изминалата зима тя се е оказала най-евтината досега от 2010 г., обясни Терзиева и допълни, че зимното почистване от ноември до края на март е струвало 44,5 млн. лв. Мекото време е позволило то да бъде преустановено на 1 март, което значително е спестило предвидените средства.

През ноември са били наложени санкции от близо 94 000 лв., а фирмите, отговорни за поддържането на пътищата, са отнесли общо 100 776 лв. Предвидени са общо 31,5 млн. лв. за текущ ремонт, поддръжка и рехабилитация на пътната мрежа. 15.5 млн. лв. от сумата са спестени от зимното почистване, а 16 млн. лв. са от бюджета на пътната агенция, уточни Терзиева.

През новия строителен сезон ще започне обновяването на близо 1500 км от републиканската мрежа. Тази година ще завърши ремонтът и на около 230 км първокласни и второкласни пътища, отчете тя. До ноември трябва да бъде готов лот 1 на автомагистрала „Марица”, а до края на август лот 4 от магистрала „Струма”. Министърът подчерта, че строителството на магистрала „Хемус” не е замразено, но всичко е въпрос на средства.

Повече хора се пенсионират след спирането на реформата
в-к Сега

Замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране от 1 януари очаквано помогна на повече хора да се пенсионират, показват данните на Националния осигурителен институт за новите пенсии през първите три месеца на годината. За този период лична пенсия за първи път са получили 21 927 души - с 888 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г. За сравнение в началото на 2012 г. имаше драстично намаление с над 18% на новите пенсии при сравнението на годишна база.

Възрастта и стажът за пенсия растяха с по 4 месеца на година, но миналата година БСП и ДПС успяха да наложат решение за временно спиране на пенсионната реформа за 2014 г. Така тази година условията останаха без промяна и жените се пенсионират на 60 г. и 8 месеца при поне 34 г. и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 г. и 8 месеца и 37 г. и 8 месеца стаж. На 65 г. и 8 месеца могат да се пенсионират хората, които имат поне 15 години осигурителен стаж.

Статистиката на осигурителния институт за пореден път показва и че проблемът с инвалидните пенсии засега остава неовладян. Всяка трета пенсия от новоотпуснатите за началото на тази година е инвалидна и броят им продължава да расте. 7722 българи са се пенсионирали с инвалидност поради общо заболяване, а миналата година са го сторили 6904.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още