IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 март

08:24 | 22.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 22 март

Депутатите рискуват да създадат хаос на пазара на кредити

в-к Сега

БНБ и банките остро възразиха срещу идеите и вече взети заеми да могат да се предоговарят по новите правила. Новите условия за предсрочно погасяване на жилищни ипотечни кредити без неустойка може да важат и за стари договори, сключени преди приемането на промените в Закона за потребителския кредит. Депутатите ще мислят до последно дали да допуснат предоговаряне на условията по вече взети заеми.

И централната банка, и банковият сектор реагираха като цяло остро на готвените промени. Един от най-спорните моменти е новата методика за определяне на променливия лихвен процент, която цели да защити кредитополучателите от субективните и едностранни промени, одобрявани от банките. Текстовете предвиждат лихвата да се състои от два елемента - референтен лихвен процент и фиксирана добавка. Добавката не може да се променя едностранно от банката, а само със съгласието на длъжника.

Данък споделена отговорност

в-к Капитал Daily

Kметовете ще могат да са по-самостоятелни при провеждането на местни политики. Искането на общините е отдавна – дебатът по темата се възобновява почти всяка година, но досега нито едно правителство не се е престрашило да направи крачка в посока по-голяма финансова децентрализация. Сега изглежда, че има политическа воля за някаква промяна и дори вече има сформирана работна група към Министерството на финансите.

Както винаги обаче, дяволът е в детайлите, а те все още не са съвсем ясни. Защото е наивно да се смята, че държавата ще се лиши от няколкостотин милиона, без в замяна да прехвърли допълнителни задължения към общините. Има и друго притеснение - дали малките и бедни кметства със застаряващо население и ниски собствени приходи няма да се окажат губещи от промяната. Все още има какво да се желае и от местните власти, когато става въпрос за прозрачност и отчетност на техните финанси.

Бобева: Насърчаваме иновациите за по-висок икономически растеж

в-к Стандарт

Ще постигнем по-висок икономически растеж, ако насърчаваме иновациите, смята вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. Тя обясни, че държавата трябва да стимулира създаването на иновативни частни предприятия.

„България е на 43 място в класацията „Глобален иновационен индекс" и е подредена сред държавите "скромни инвеститори", стана ясно от вицепремиерът. Ако през 2011 г. страната ни е била на 55-о място в класирането по иновационна ефективност, през 2012 г. вече е на 49-о място“, уточни Бобева. „От нетен износител на суровини, България трябва да се превърне в икономика, която изнася преработена продукция, за да разчита на по-голяма устойчивост.“

Президентът: Няма да преработя указа си за ЦИК

в-к Стандарт

Категорично няма да преработя указа си. Назначих 15 члена в ЦИК. Остава парламентът да свърши работата си. Спазих Конституцията". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" по БНТ.

В Крим беше организиран незаконен референдум, коментира той.. На въпрос как ще определи ситуацията там с една дума, държавният глава отговори: „Анексиране. Това е истината. Анексиране означава насилствено присъединяване на територии от една държава на части от териториите на друга независима държава чрез нарушаване на международното право. И това се случва пред очите на целия свят. Видяхме как Русия изпрати войски“. Плевнелиев обясни, че отделянето на Косово и Крим са два съвсем различни случая.

Ремонтът на "Тракия" приключва до май

в-к Стандарт

Ремонтните дейности по платното в посока София-Пловдив на виадукта на 67-и км на АМ "Тракия" могат да приключат предсрочно до края на месец май, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. След края на ремонта на платното в посока София-Пловдив ще започне ремонтът на платното Пловдив-София, обясниха още от пресцентъра на правителството.

Организацията на движението ще бъде както досега – двупосочно в едното платно, а тежкотоварни автомобили над 12 тона ще бъдат пренасочвани от пътен възел Север при Пловдив в посока околовръстното на Карлово и по Подбалканския път за София, съобщи още регионалният министър. Цялостната рехабилитация на съоръжението ще бъде готова до края на годината.

Започна работата по първия тунел на магистрала „Струма”

в-к Новинар

Започна подготовката за пробиване на тунела на лот 2 на магистрала „Струма” близо до Благоевград. Край квартал „Левски” в Кочериново багерите вече работят. Тунелът ще влиза откъм гара Кочериново под хълма вдясно от главния път Е-79 при разклона за Рилския манастир. Този пътен възел ще бъде първият за влизане в Благоевград, тъй като вторият ще бъде чак при село Зелен дол, където е предвидено да има връзка с пътя за граничния пункт на македонската граница.

Станишев: Ще повишим финансирането за българите в Украйна

в-к Новинар

Повече подкрепа и финансови средства за българите в Украйна обеща лидерът на БСП Сергей Станишев. Той проведе среща с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе. Двамата обсъдиха кризата в страната и напрежението, което поражда тя сред сънародниците ни. На брифинг в парламента Станишев заяви, че предишните 4 години финансирането за образование на сънародниците ни рязко е намаляло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още