IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резките валутни изменения изплашиха Procter & Gamble

Очаква се печалбата на компанията за потребителски стоки да се покачи с 3-5% през фискалната 2014 г.

21:50 | 12.02.14 г.
Резките валутни изменения изплашиха Procter & Gamble

Американската компания за потребителски стоки Procter & Gamble (P&G) понижи прогнозната си печалба за текущата година на фона на нестабилността на валутите в развиващите се пазари.

Фискалната 2014 г. се очаква да донесе на P&G ръст в приходите от 2 на сто. Предишните прогнози на дружеството включваха покачване в диапазона 1-2%.

Същевременно обаче печалбата вероятно ще се покачи с между 3% до 5% в сравнение с ръста от 5-7%, очакван преди това.

Понижената си оценка за печалбата P&G базира на силната волатилност на валутите в развиващите се пазари, в това число Венецуела, Аржентина, Турция, Южна Африка, Русия, Украйна и Бразилия.

Валутите на част от страните от развиващия се свят бяха подложени на силен натиск в началото на годината, след като Федералният резерв на САЩ започна поетапно свиване на покупките си на активи.

Решението на американските централни банкери доведе до отлив на инвестиции в някои пазари, което провокира засилена инфлация на места. В отговор, няколко централни банки – тези на Турция, Бразилия, Индия и Южна Африка, повишиха лихвените си проценти с надеждата да успокоят финансовите пазари.

Въпреки това изключвайки валутните ефекти, P&G все още очаква ръст на приходите с между 3% до 4% и покачване от 12-14% на основната печалба за годината.

Приключилото в края на декември второ фискално тримесечие донесе на P&G спад на печалбата до 3,43 млрд. долара, или 1,18 долара на акция, в сравнение с 4,06 млрд. долара, или 1,39 долара на акция, година по-рано.

Основната печалба, която изключва разходите за преструктуриране, нахвърли леко с 0,01 долар пазарните очаквания, достигайки до 1,21 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още