IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с Barclays e удар по целия британски банков сектор

Най-засегнати от проблемите около финансовите къщи отново са потребителите

19:15 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скандалът с Barclays e удар по целия британски банков сектор

Пореден скандал разтърси британския банков сектор през уикенда. Седмичникът Mail on Sunday разпространи информация, според която данните на 27 000 клиенти на Barclays са били откраднати и продадени.

Проблемът датира от далечната 2008 г. и е свързан със звеното за финансово планиране на банката, което прекрати дейността си през 2011 г. Загубата на данни обаче е най-сериозната в историята на британския банков сектор и поставя цялата стабилност на системата под сериозна въпросителна.

От Mail on Sunday посочиха, че са се добрали до флаш памет с данните на 2 000 клиенти на банката. Анонимният източник е отбелязал, че информацията е била продадена за скромните 50 паунда на човек, като данните са достигнали до трейдърите на Лондонското сити.

Информацията несъмнено е шок за репутацията на финансовата институция. Друг любопитен факт обаче някак бе пропуснат от повечето медии в Кралството. Публикуван в началото на месеца анализ на изследователската компания Forrester Research класира Barclays на първо място като най-сигурната сред осемте най-големи банки на Острова.

Изследването се базира на 50 критерия, като финансовата институция събра впечатляващите 66 точки от 100. След нея се наредиха Nationwide и HSBC. Според оценката на Forrester банките във Великобритания като цяло са се представили добре, като съчетават успешно ефективна сигурност и минимално административно натоварване за потребителите.

Позитивизмът на Forrester дойде, въпреки че през 2012 г. банката бе замесена в друг грандиозен скандал – схемите за манипулиране на Libor. Паричната санкция бе в размер на 290 млн. паунда, но товарът върху имиджа на институцията тежи и до днес.

На фона на всички скандали ръководителите на банката Barclays за поредна година повишиха бонусите си с 10% до общо около 2,4 млрд. паунда. Единствено изпълнителният директор Aнтъни Дженкинс прояви доблест, отказвайки се от наградата си от 2,75 млн. паунда като знак на солидарност с проблемите на институцията.

Скандали като този с Barclays и последващите събития, които вероятно ще са скромна за мащабите на компанията глоба, излагат на риск цялостното доверие в банковия сектор както на Острова, така и навсякъде по света. Докато едни банки спазват правилата и се опитват да са отговорни към клиентите си, други изтриват бързо всичко постигнато. 

Основният въпрос е кой печели от подобни скандали. Ако конкурентите смятат, че по този начин набират сили, са в сериозна грешка. Недоверието поставя разглеждането на всички под един общ знаменател. Най-губещи пък за пореден път са клиентите.

Повече за последния банков скандал на Острова вижте в разговора на Иван Нончев от Bulgaria on Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още