IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната загуба на Alcatel-Lucent се сви до 1,3 млрд. евро

Подобряването на финансовия резултат дойде след реформите, проведени от новия изпълнителен директор Мишел Комб

13:24 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Годишната загуба на Alcatel-Lucent се сви до 1,3 млрд. евро

Един от световните лидери в сферата на телекомуникационното оборудване – Alcatel-Lucent, отчете спад на нетната годишна загуба на фона на реформите, предприети от новия главен изпълнителен директор Мишел Комб.

Нетната загуба на френския производител за годината намаля до 1,3 млрд. евро спрямо 2 млрд. евро през 2012 г., съобщава Ройтерс. Компанията също така отново изразходи повече средства, отколкото генерира, отчитайки отрицателен свободен паричен поток от 636 млн. евро.

Дружеството публикува приходи за четвъртото тримесечие в размер на 3,93 млн. евро, или съвсем малко над постигнатото година по-рано. Брутният марж достигна 34 на сто, а оперативната печалба – 307,0 млн. евро, като и двете стойности надхвърлиха предварителните прогнози.

Alcatel-Lucent също така обяви, че се намира в преговори да се раздели с 75 на сто от нейно бизнес предприятие, което продава комуникационни продукти и услуги на корпорации. Очакваният нов собственик е китайският инвестиционен фонд China Huaxin, а потенциалната цената на споразумението – 268 млн. евро.

Комб, който пое поста през април 2013 г., обеща да набере 1 млрд. евро чрез продажби на активи и още 1 млрд. евро чрез съкращения на разходи. Оптимизмът на изпълнителния директор се прехвърли и върху търсенето на книжата на компанията, които поскъпнаха близо четири пъти през миналата година.

Неволите на Alcatel-Lucent в последните години произтичат от интензивна конкуренция не само от страна на китайския съперник Huawei Technologies, но също така и от шведския производител и финландската компания Nokia.

В сферата на оборудването на телекоми Alcatel-Lucent се позиционира на престижното четвърто място в света, докато в широколентовите и IP продуктите компанията е лидер и дори разширява пазарния си дял в някои области.

Планът на Комб е дружеството да се рационализира и да се съсредоточи върху мрежовите продукти, които помагат на мобилните оператори да предоставят високоскоростен обмен на данни.

Стратегията включва също така закърпване на финансовото положение на групата чрез увеличение на капитала, рефинансиране на дълга и стартиране на програма за продажба на активи.

"Планът вече преобразува дълбоко дружеството и нашето виждане е, че сме взели правилните стратегически избори", посочи ръководителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още