IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в еврозоната се сви с 1,6% през декември

Натиск върху продажбите оказаха по-слабите от прогнозираното Коледни резултати и влошените потребителски нагласи

12:57 | 05.02.14 г.
Търговията на дребно в еврозоната се сви с 1,6% през декември

Влошените потребителски нагласи за разходите и по-слабите от прогнозираното Коледни продажби повлияха негативно върху търговията на дребно в Европейския съюз (ЕС), показаха последните данни на Евростат.

Измерени на месечна база, продажбите на дребно в съюза намаляха с 1,6% през декември в сравнение с ревизирания ръст от 0,9% през ноември, съобщава WBP Online. Експертите прогнозираха по-лек спад от 0,7 на сто.

Междувременно продажбите на дребно на годишна база неочаквано отстъпиха с 1% в сравнение с ревизираното покачване от 1,3% ръст през предходния месец. Прогнозата на анализаторите бе за разширение от 1,5%.

Данните за продажбите на дребно в ЕС обикновено не привличат очаквания интерес, тъй като Германия и Франция, които са отговорни за близо 50% от икономиката на блока, представят по-рано данните си. Докладът за евросъюза обаче дава ясна представа за състоянието на икономиката, тъй като продажбите на дребно са основен показател на потребителските разходи, които съставляват по-голямата част от цялостната икономическа активност.

Продажбите на дребно в Германия се понижиха неочаквано през декември според доклада на статистическата служба на страната Destatis.

Оборотът в германските магазини намаля с 2,5% на месечна база, оставайки в рязък контраст с увеличението от 0,2%, което анализаторите очакваха и в сравнение с предходния ревизиран растеж от 0,9%. Спадът бе най-резкият от януари 2013 г. насам.

Измерени на месечна база, продажбите на дребно се свиха с 2,4% в сравнение с предходния ръст от 1,1 на сто.

Непосредствено след публикуването на данните еврото остава почти статично спрямо долара, губейки 0,02 на сто до 1,3515.

Повече за европейската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още