IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете романтиката: купете си коледна елха в интернет

Онлайн продажбите представляват едва 3% от общите продажби на коледните дръвчета в САЩ, но трендът е впечатляващ

18:08 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вали сняг. Децата се смеят и лудуват в гората. Татко отсича идеалната елха и я носи вкъщи на рамо. Семейството пее коледни песнички и пие какао, докато радостно украсява дръвчето.

Тази идилична мечта, изобразена на коледните картички на Hallmark и филмите на Lifetime, е също толкова невероятна, колкото и летящ елен, пише Bloomberg. За Кристин Чън реалността често е свързана с дълги караници кое е най-подходящото дръвче, одраскване на автомобила с клоните му и купища иглички по килима, докато го внася през входната врата.

Така че тази година новата майка решава да купи елха от мястото, където прави повечето си покупки: интернет. Тя плаща 136,74 долара за елха с височина 2 метра. На фона на нарастващия брой на потребителите като Чън, които избират удобството пред фантазиите, продавачите на елхи в интернет отчитат ръст на продажбите през тази година.

За Чън ползите от решението ѝ са, че "няма да има иглички в колата", както и факта, че компанията-продавач предлага услуга да прибере дървото след празниците.

Въпреки че онлайн продажбите представляват едва 3% от общите продажби на коледните дръвчета в САЩ, оценявани на 1 млрд. долара, все повече фирми започват да ги предлагат по интернет. Home Depot Inc., най-големият продавач на коледни дръвчета в САЩ, ги пусна в мрежата миналата година и твърди, че през тази година е разширила предлаганата гама с елхи, струващи между 69 и 223 долара. Общо 1% от 2,6-те млн. елхи и борчета, продадени от базираната в Атланта верига миналата година, са били купени онлайн.

Във Великобритания, където купувачите ще похарчат 150 млн. паунда за коледни дръвчета тази година, веригата Homebase току що започна да ги предлага по интернет. Цените са между 10 и 85 паунда в зависимост от височината, като могат да бъдат взети от магазина или доставени срещу 6,95 паунда.

Има и онлайн предприемачи, които предлагат елхички и борчета под наем. Например Чън е закупила дървото за своя дом от калифорнийска фирма на име Rent A Living Christmas Tree LLC, която след празниците прибира вечнозеленото растение в саксия и го връща на мястото, откъдето е взето, и където ще продължи да расте още една година.

Лондонската Lovely Branches предлага подобна услуга и твърди, че около 80% от растенията оцеляват след пътуването от фермата до жилищата на клиентите и обратно, макар че разходите за наем са същите като тези за покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още