IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия се покачи три пъти през третото тримесечие

Темпът от 1,2% надхвърли предварителните пазарни очаквания

09:29 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Австралия се покачи три пъти през третото тримесечие

Потребителските цени в Австралия са нараснали с по-висок темп от очаквано през трите месеца до септември, покачвайки се тройно спрямо първите две тримесечия на годината, съобщава WBP Online.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 1,2% в периода юли-септември, сочат данните на австралийското статистическо бюро. Резултатът надхвърли очакванията на пазара за ръст от 0,8 на сто. През предходните две тримесечия пък покачването бе с по 0,4%.

Цените на жилищата са се покачили с 2% за периода, което е индикатор за по-силното търсене. Цените на транспорта са нараснали с 2,4 на сто, докато при дрехите и обувките ръстът е бил от 1,1%.

Същевременно ръстът на базисната инфлация, измервана на годишна база, се забави до 2,2% от 2,4% през предходните три месеца. Заложената целева инфлация от австралийските централни банкери е от 1,8 на сто.

Ако базисната инфлация достигне целевото равнище, Австралийската централна банка ще си осигури възможността да разхлаби леко монетарната си политика при положение, че банкерите сметнат това за необходимо за икономиката.

В изявление по-рано този месец от банката заявиха, че настоящите основни лихвени нива, които бяха коригирани надолу с общо 225 базисни пункта от края на 2011 г. насам, са определени на базата на множество показатели. Въпреки това в официално изявление бе посочено, че банката нито изключва възможността за допълнително намаляване, нито сигнализира за предстоящо намерение да ги намали.

По време на последното си заседание от 1 октомври австралийските централни банкери решиха да запазят текущия размер на основната лихва на ниво от 2,5%.

Oще водещи икономически новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още