IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

90-годишният крал на бананите

Дейвид Мърдок иска да откупи Dole от инвеститорите за втори път в корпоративната история

16:34 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Мърдок - 90-годишният &quot;бананов крал&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Мърдок - 90-годишният "бананов крал". Снимка: Ройтерс

Фактът, че бананите, ананасите и ягодите са здравословни, се доказва от Дейвид Мърдок – като ходещ жив пример. Милиардерът и изпълнителен директор на американския производител и вносител на плодове Dole е на 90 години, следва строга диета и твърди, че никога не се е разболявал. Ето защо, поне така заяви самият Мърдок преди няколко години, вече очаква с нетърпение своя 125-ти рожден ден.

Достатъчно време за веселия възрастен мъж, за да спаси банановата империя, която не работи безпроблемно в продължение на последните няколко години. Мърдок иска да изкупи публичното дружество за втори път след 2003 г., за да се опита да го възстанови далече от нетърпеливите акционери, анализатори и журналисти, пише в свой анализ германският икономически ежедневник Handelsblatt. 

В понеделник милиардерът вече се приближи с една стъпка по-близо до целта си. Бордът, председателстван от Мърдок, прие офертата му от 13,50 долара за акция, както обяви компанията. С това цената за цялата сделка става около 1,2 милиарда долара.

През юни мениджърът, който вече държи 40 процента от дяловете на Dole, предложи първоначално по 12 долара за акция. Но на акционерите това не им се видя достатъчно: те дадоха борда на съд, обвинявайки го, че не изпълнява задълженията си да търси възможно най-доброто предложение. Сегашната цена обаче е приблизително равна на цената от понеделник, когато акцията приключи сесията след силна печалба на 13,49 долара.

В Dole 90-годишният предприемач, който оглавява групата от 1985 г. насам с кратко прекъсване, има доста за вършене. В продължение на 3 последователни години компанията, която е активна в повече от 90 страни, е нерентабилна. Подобно развитие очакват много анализатори и за тази година. Причините за това са различни - променливото търсене, слабата реколта и тенденцията земеделските производители да продават своята продукция директно на търговците на дребно.

Към това трябва да се добавят и падащите цени на бананите в САЩ, където гигантите Chiquita, Del Monte Fresh и Dole участват в свирепа ценова война. Това, по думите на анализатора Брет Хъндли от BB&T Capital Markets, вече се отразява на финансовите резултати на дружествата.

Плановете на Мърдок обаче сега може да облекчат ситуацията: „Ако един от големите играчи на пазара влага повече пари и излиза с частна компания, ние виждаме повече място за разумни цени", казва Хъндли пред BusinessWeek. Това означава, че бананите могат да поскъпнат скоро.

Експертите очакват сега Мърдок да подложи Dole „на диета“ и да намали допълнително компанията, нищо, че и в момента тя е много по-малка, отколкото беше в миналото. За да намали задълженията си, Dole продаде миналата година за 1,7 млрд. долара множество бизнес единици на японската търговска компания Itochu и по този начин се сви с около една трета. Предмет на сделката бяха готовите хранителни продукти и бизнеса с пресни плодове и зеленчуци в Азия.

Сделката по изкупуването с Мърдок се очаква да бъде завършена до края на годината, но съгласието си трябва да дадат и останалите акционери. Съветът също така ще запази за период от 30 дни правото си да намери по-добра оферта.

За дългогодишните акционери стъпката на Мърдок е дежа вю. Да се върнем към 2003 г. - тогава милиардерът отново придоби компанията, за да я пусне шест години по-късно обратно на фондовия пазар. По това време той плати 2,5 млрд. долара, повечето от които дългово финансирани. Сега той ще поеме по този път за втори път: да управлява Dole сам, без „опасенията, че борсово котираното дружество трябва в краткосрочен план да изпълнява очакванията на инвеститорите", както заяви самият Мърдок.

Този път обаче за него би следвало да е по-лесно да управлява Dole. Сделката ще бъде съфинансирана от Deutsche Bank, Bank of America и Bank of Nova Scotia. Но 90-годишният бизнесмен ще вложи и собствени пари, каквито има в изобилие.

Според американското списание Forbes богатството на Мърдок възлиза на 2,4 млрд. долара. Само преди година той само с един удар стана с половин милиард долара по-богат, като продаде хавайския остров Ланай на друг много по-богат от него милиардер – основателя на Oracle Лари Елисън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още