IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на компаниите от DAX с 53 пъти по-високи заплати от служителите

Средната годишна фиксирана заплата на членовете на бордовете в размер на 3,2 млн. евро

17:01 | 06.07.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мартин Винтеркорн е най-печелившият мениджър сред изпълнителните директори на компаниите, включени в индекса DAX. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Винтеркорн е най-печелившият мениджър сред изпълнителните директори на компаниите, включени в индекса DAX. Снимка: Ройтерс

С годишна заплата от 14,5 милиона евро за миналата година главният изпълнителен директор на VW Мартин Винтеркорн е най-печелившият мениджър сред изпълнителните директори на компаниите, включени в индекса DAX. Това показва проучване, проведено от германската Асоциация за защита на притежателите на ценни книжа (DSW). И всеки един член на управителния съвет на концерна може да бъде доволен - като цяло автомобилната компания изплаща 6,8 млн. евро на член на борда. Въпреки че това все пак представлява спад ът почти 20 на сто спрямо миналата година, все пак са достатъчни за първото място, казва презъдентът на DSW Улрих Хокер.

Средната заплата на членовете на бордовете на компаниите от Dax-30 през изминалата година е била 3,20 млн. евро – с 2,5% по-висока сума спрямо предходната година. За Гюнтер Фридл, икономист в Техническия университет в Мюнхен, това е "умерено увеличение", като се има предвид, че заплатите на директорите през 2010 и 2011 г. са се повишили с 22 на сто и осем на сто.

В края на краищата възнагражденията през 2012 г. "са нараснали съвсем малко повече, отколкото средната заплата на средностатистически служител, за когото увеличението е с 2,1%“, заявява Фридел, който е участвал в създаването на изследването. По този начин обаче нивото на заплащане на членове на бордовете е "с 53 пъти по-високо от средната заплата на служителите на една компания от DAX".

Особено поразително е развитието на заплатите в Commerzbank. "Там фиксираните възнаграждения бяха увеличени с повече от 50% и сега са значително по-високи, отколкото например в Allianz или Munich Re", установява Фридл. Вместо 561 000 евро всеки член на борда на Commerzbank е получил средно по 891 000 евро като фиксирана сума.

Действително по време на финансовата криза заплащането е било замразено и сега има нужда от наваксване. „Но по отношение на заплатите на надзорните съвети обаче сякаш сумите са малко над целта“, заяви Фридл. "Нивото на фиксираното възнаграждение сега е дори значително над нивото от преди кризата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
Докато пишех коментара си 8, Ricco ме е изпреварил. Неговите думи са и мои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
До melon: "Неравенството е нормално" - абсолютно съм съгласен. "Равенството е ненормално" - и с това съм напълно съгласен. Проблемът е: колко голямо неравенство е полезно за обществената структура. Предполагам, "заплатите на служителите" (цитирани в заглавието) са достатъчни за съвсем прилично живеене в Германия. А сега ми обяснете защо трябва т. нар. "мениджъри" да вземат 53 пъти повече (а Германия минава за социална държава!) освен за да си "чешат" егото и да си демонстрират лакомията. Ама някои не могат да съществуват, ако не си купят тропически плаж (а защо не и цял остров). Или някоя (а защо не няколко) яхтичка, като, например, старото пробито корито но Аристотелчо Онанис(т), дето сега е на сергията за 32 млн. $, само защото в него си е търкала дупето Жаклинчето Кенеди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Неравенството е двигател на прогреса. Поради което е полезно. Това, което не е полезно, е да излезе от оптималните граници. И ако излезе как да се вкара обратно. И всъщност, една от причините за днешната криза е опита на синдикатите, чрез пенсионните фондове, да направят от бедните капиталисти. Заради тези фондове беше нарушено едно базово и ключово правило на капитализма, а именно, който сгреши да си носи отговорността и последствията. Но понеже парите на финансовите пазари са смесени, ако хората направили лоши инвестиционни решения бяха наказни, щяха да изгорят и парите на пенсионните фондове. Което се счете (и счита) за неприемливо. И затова се влиза в една продължителна агония на която края не се вижда. ...Е, освен с неортодоксални средства (залпа на Аврора не е от тях).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Неравенството е нормално. Равенството е ненормално. Едни са по-високи, други по-ниски, едни са способни в дадена област, други в друга.Според мен е по-важно да има честни правила, по които хората да действат и да се развиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
stefi
преди 11 години
Абдуле , на някои люде "залпът на Аврора" никога няма да им зъглъхне в ушите..Комунизмът е по-опасен от СПИН+РАК-умножени по колкото кажеш ;)Ти му обясняваш за "пясъчния часовник" - той ти говори за свобода,братство и равенство.....е как няма бензинът да е 2.60 лв/л и да въздишат по правешкия умник ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 11 години
"За някои проблем, за други възможност... ето това е демокрация кане ! "................................Демокрацията няма нищо общо с неравенствотоДемокрация означава управление произлизащо от народаВъзможностите за които говориш може би са:-дабъдеш отвлечен ти или детето ти за откуп-да ти бъде откраднато имуществото-да бъдещ ограбен на пътя-да бъдеш болен по-често ти и децата ти, защото по-бедните деца с които детето ти ходи на училище немогат да имат здравеопазване. Или защото "бизнесмена" недава плтен болнични на работниците в рестуранта си и те ходят болни на работа като кихат в салатата ти, щото няма кой в противен случай да плаща ипотеката им-или да бъдеш размазан от тежък камион, защото му плащат на парче и той бачка по 18 часа на ден и заспива убивайки теи т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 11 години
За някои проблем, за други възможност... ето това е демокрация кане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 11 години
Ето това е най-големия проблем на съвременното общество - неравенството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Явно са гении.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още