IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби печалби за американските индекси в кратката предпразнична сесия

Инвеститорите пренебрегнаха продължаващите безредици в Египет и политическата несигурност в Португалия

20:56 | 03.07.13 г.
Слаби печалби за американските индекси в кратката предпразнична сесия

Основните американски индекси заличиха загубите от началото на съкратената предпразнична сесия, след като инвеститорите пренебрегнаха продължаващите безредици в Египет и политическата несигурност в Португалия и балансираха позициите си преди правителствения доклад за заетостта в петък, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,38% до 14 988,55 пункта, след като поскъпването на акциите на Boeing с 1,4% до 102,89 долара и повишаването на стойността на тези на Cisco с 1,1% до 24,59 долара компенсира свиването на пазарната капитализация на Alcoa с 1,15% до 7,71 долара за акция.

Standard & Poor's 500 спечели едва 0,08% до 1 615,41 пункта, като с най-голяма заслуга за положителния резултат бяха акциите на телекомуникационните и технологичните компании, докато най-зле се представи финансовият сектор. Nasdaq Composite прибави 0,3% до 3 443,67 пункта.

„Все още сме в бурен период. Пред нас има корекция от 10% или 20% през това тримесечие и началото на следващото. От 2 месеца продавам всичко при Dow над 15 000 и ще продължа да го правя“, заяви Пол Шац от Heritage Capital.

Макроикономическите данни от страната днес се оказаха смесени, без да осигурят насоки за трейдърите преди доклада за заетостта през юни.

Докладът на Automatic Data Processing Inc. показа, че заетите в частния сектор са се увеличили със 188 000 през юни, а първоначалните молби за помощи за безработни през миналата седмица са отбелязали слаб спад с 5 000 броя.

„Това предполага, че нищо не се е променило. Пазарът на труда е забележимо устойчив“, заяви Марк Зенди, главен икономист в Moody's Analytics.

Междувременно от консултантската компания Challenger, Gray & Christmas обявиха, че броят на съкратените работни места през първата половина на годината се е подобрил на годишна база.

Останалите данни обаче не бяха толкова благоприятни. Търговският дефицит на САЩ се е разширил през май до 45,03 млрд. долара от 40,15 млрд. долара през април, което може да доведе до понижаване на оценките за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие. От Goldman Sachs вече понижиха оценката си с 0,2 процентни пункта до 1,6%.

Индексът за бизнес активността в сектора на услугите в САЩ, изчисляван от Института за управление на доставките, се е понижил до 52,2 пункта през юни, което е най-ниската му стойност от февруари 2010 г. Все пак показателят остава в зоната на разширяване на активността над 50 пункта.

Цената на петрола скочи днес до 14-месечен връх, надхвърляйки 101 долара за барел след публикуването на данните за спада в запасите от суров петрол в САЩ и на фона на вълненията в Египет, което може да доведе до прекъсване на част от доставките от района на Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още