IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще компенсира щетите от наводнението с нов фонд

За подпомагане на регионите, засегнати от наводненията, засега за предвидени 8 млрд. евро

20:57 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	И днес Меркел посети пострадали от наводнението райони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И днес Меркел посети пострадали от наводнението райони. Снимка: Ройтерс

Предложеният фонд за отстраняване на щетите от наводненията в Германия ще възлиза на най-малко осем милиарда евро. "Ние нямаме лимит на фонда", заяви и днес германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в засегнатата от наводненията провинция Шлезвих-Холщайн. В четвъртък Меркел ще обсъди помощния пакет с  федералния президент.

На каква сума ще възлязат щетите, ще може да бъде изчислено едва, след като водната стихия бъде овладяна, но отсега могат да се направят предварителни и приблизителни изчисления. Според рейтинговата агенция Fitch щетите от наводненията, засегнали Южна и Източна Германия,  могат да достигнат 12 млрд. евро, като полиците от застраховки са за  3 милиарда евро.

Федералното правителство ще подели разходите с провинциите, но вероятно ще има нужда от допълнителен бюджет, за да финансира своя дял от 4 млрд. евро и може да се наложи да събира пари на капиталовите пазари, посочиха източниците на Ройтерс. Няма обаче да бъде необходимо да се увеличават данъците, посочи германският министър на икономиката Филип Рьослер.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да има  горна граница на държавната помощ. Меркел отбеляза, че разходите може би ще бъдат същите като  при опустошителното наводнение през 2002 година, когато фонд за  подпомагане на стойност 7 милиарда евро изглеждаше малък на фона на щетите за 12 милиарда евро.

Наводненията са нанесли на селското стопанство щети за около 321 млн. евро, допълни ИТАР-ТАСС, цитирайки германския министър на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер. "Това е само предварителна оценка. Крайната сума може да бъде много по-висока", отбелязва Айгнер. На пострадалите от стихията компании и фермери вече е предоставена първата спешна помощ, допълни министърът.

Същевременно според данни на медиите премиерите на девет  провинции подготвят съвместно обръщение към председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с молба ЕС да предостави финансова помощ за отстраняване на последиците от бедствието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още