IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 април

07:49 | 19.04.13 г.
Преглед на печата за 19 април

Финансов спор в Маришкия басейн

в. Капитал Daily

Само няколко дни след като държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" получи дългоочаквания Акт 16 за сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6, един от подизпълнителите на проекта - "Енергоремонт холдинг", обяви, че от май миналата година не е получавал плащане за извършената работа по обекта. Проект - печално известен с голямото си забавяне, прекъснато финансиране и споровете между италианско-китайския консорциум изпълнител "Идреко Инсигма" и централата.

"ТЕЦ "Марица-изток 2" и до момента не е изплатила извършените през последна година и половина дейности. Около 90% от тези дължими суми са както към "Енергоремонт холдинг", така и към множество други български компании, които участваха в реализацията на проекта", посочват от дружеството и допълват, че това се дължи на факта, че държавната централа е спряла да плаща на италианско-китайския консорциум. От ТЕЦ "Марица-изток 2" коментираха пред "Капитал Daily", че нямат договорни отношения с "Енергоремонт".

Глобиха и двете лютеници от Първомай

в. Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията глоби и двамата производители на лютеница около град Първомай. На фирмите "Булконс" и "Консервинвест" са наложени глоби от по около 35 000 лв. за подвеждаща информация. Решението е от 10 април, но още не е публикувано на сайта на комисията.

Производството е започнало след жалба на "Булконс", която от няколко месеца води война с конкурента си "Консервинвест". На етикетите на лютениците и на двете фирми има хора, играещи хоро. Според КЗК "Булконс" няма право да твърди на етикетите си, че произвежда лютеница от 1939 г. "Консервинвест" пък нямала право да твърди в реклами, че е първата фабрика, която произвежда продукта по държавен стандарт.

Уволниха шефа на програма "Конкурентоспособност"

в. Сега

Шефът на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев е бил освободен по взаимно съгласие миналата седмица, научи "Сега". Причината за освобождаването му не е ясна, а за овакантяването на поста се заговори още преди няколко седмици. Тогава Гератлиев бе лишен от цялостното управление на програма "Конкурентоспособност", като за ръководител на управляващия орган бе определена зам.-министър Ирена Младенова.

Пред "Сега" тогава от МИЕТ обясниха, че прехвърлянето на функциите е стандартна процедура и няма нищо извънредно в рокадата. Практиката досега винаги е била ресорният зам.-министър да бъде и ръководител на управляващия орган. Единствено при бившия министър Делян Добрев "традицията" е била прекъсната поради липсата на ресорен заместник-министър. Това наложило съвместяването на двете позиции от Кирил Гератлиев.

КЗК спря поръчката за скоростен интернет в селата

в. Сега

Високоскоростният интернет в малките селца скоро няма да стане реалност въпреки обещанията на зам. транспортния министър Валери Борисов, че до 2 години ще е факт. Комисията за защита на конкуренцията вчера спря обществената поръчка за подбор на външни експерти, които да организират и управляват проекта за широколентовата мрежа у нас.

Комисията смята, че конкурсът е бил опорочен, защото е открила нарушения в деветата обособена позиция - "Юрист", и в техническите предложения на участниците. Оценителната комисия директно е посочила общия брой точки, които присъжда, без да опише предложенията в своя протокол. От КЗК отбелязаха, че са нарушени принципите за публичност и прозрачност, тъй като критерият "икономически най-изгодна оферта" винаги изисква кратко описание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още