IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 март

07:59 | 20.03.13 г.
Преглед на печата за 20 март

ОТЕ чака оферти за "Глобул" до 10 април

в. Капитал Daily

10 април е новата крайна дата за подаване на обвързващи оферти за 100% от българския мобилен оператор "Глобул" и веригата му магазини "Германос". Това съобщиха източници на "Капитал" от индустрията, след като първоначалният срок за внасяне на предложения изтече в понеделник (18 март). Според Reuters удължаването е с месец - до 18 април.

Големият въпрос в случая обаче е не толкова в кой ден ще се чакат офертите (при частни сделки от този порядък очевидно те няма да бъдат връщани и по-късно), а кои от заявилите интерес инвеститори ще подадат документи, какви цени ще предложат и ще удовлетворят ли те собственика - гръцката ОТЕ, която от известно време демонстрира колебливост по въпроса ще има ли продажба изобщо.

Албена Лазарова е новият зам.-министър на транспорта

в. Стандарт

Албена Пенчева Лазарова е новият зам.-министър на транспорта, научи "Стандарт". От 2005 г. до неотдавна тя беше парламентарен секретар на ведомството, а преди няколко дни беше назначена за главен секретар на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Албена ще бъде представена като зам.-министър, който координира работата на четирите вида транспорт - воден, въздушен, автомобилен и железопътен. Лазарова има богат опит в държавната администрация. В периода 1995-1997 г. е била секретар към кабинета на зам.-министъра на правосъдието, а от 1997 до 2005 г. е шеф на Главна дирекция „Централна регистърна служба и местни регистърни бюра“ към „Централния регистър на особените залози“ в Министерството на правосъдието.

Хампарцумян: Кипърските пари няма да дойдат тук

в. Стандарт

Депозитите в кипърските банки няма да потеглят към България. Това каза изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. "Нашите депозити ни стигат, и ако тези пари излязат от Кипър, те ще отидат в Швейцария, Люксембург, Лондон - места, които са световни финансови центрове и са много по-атрактивни, отколкото ние можем да бъдем", каза Хампарцумян.

Според него може да се очакват някакви парични потоци към България, но на тях не трябва да се гледа като на "фактор за развитие". Противоположни мнения обаче не липсват. "Гърците имат към 15 млрд. евро депозирани в Кипър. Те могат да дойдат утре в България и да влязат в икономиката", казва гръцкият бизнесмен Христо Морутис. По думите му, за да стане това държавата трябва да има фантазия как да привлича инвеститори. В Кипър се обмисля облагане на цялата сума на банковите депозити, което може да предизвика масов отлив на капитали от островната страна.

Страх разтресе шефовете на БДЖ

в. Стандарт

Страх разтресе ръководството на БДЖ след изявленията на транспортния министър Кристиан Кръстев, че ще освобождава жп началници заради лошите финансови резултати. Цял ден издирвам под дърво и камък шефовете на компанията за да подпишат едно платежно нареждане за мижава сума, която БДЖ ми дължи, но всички са се изпокрили, каза  управител на частна жп фирма. Отговаряха ми, че изведнъж повечето шефове са заминали в командировка, излезли в болнични или внезапно си взели отпуски, заяви той.

Въпреки постоянните "реформи" единствената печеливша дейност на БДЖ - товарните превози, се срина до резултата от 1948 г. - 9,7 млн. тона, като само спадът спрямо 2011 г. е 2 млн. тона. Над 3 млн. тона от товарите на БДЖ отидоха при частни жп превозвачи. Шефът на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров наскоро се похвали, че е намалил дълговете от 825 на 716 млн. лв., но просрочените задължения надхвърлиха 120 млн. лв., а основните кредитори подгониха БДЖ.

Над 1/3 от общините вече имат терминали за разплащания без такса

в. Сега

В 93 общини у нас вече има инсталирани ПОС терминали за разплащане с хазната без такси, обясниха от финансовото министерство в отговор на въпрос на "Сега". До края на февруари общият брой на ПОС терминалите в различни държавни и общински институции е бил 788. Чрез тях гражданите могат да извършват плащания към бюджета с дебитни и кредитни карти без такси.

19 са банките, подписали рамковото споразумение с Министерството на финансите за обслужване на операциите на бюджетните предприятия. Инсталирани устройства вече има и в системите на Министерския съвет, Висшия съдебен съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и в Техническия университет - София.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още