IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъркотията около фискалната пропаст в САЩ натежа на европейските борси

Липсата на подкрепа за "План Б" на председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ очевидно е притеснителна за участниците на пазара

20:28 | 21.12.12 г.
Бъркотията около фискалната пропаст в САЩ натежа на европейските борси

Европейските борси изтриха първоначалните загуби, но останаха на негативна територия начело с банките и добивните компании, след като неприятният обрат в преговорите около фискалната пропаст в САЩ предизвика разпродажба, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3% до 280,95 пункта, но в рамките на сесията достигаше и до 279,40 пункта, след като вчера достигна годишен връх.

„Трябва да се отбележи, че неуспехът на Бейнър да си осигури подкрепа за „План Б“ всъщност не променя нищо, тъй като беше невероятно мнозинството на Демократическата партия в Сената да го подкрепи“, пишат анализатори на Danske Bank в бележка до клиенти, визирайки председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Джон Бейнър.

„При положение, че „План Б“ вече на практика е мъртъв, изглежда невъзможно Бейнър да си  осигури подкрепа в Камарата за споразумение за избягване на фискалната пропаст преди Коледа, което очевидно е притеснително за участниците на пазара“, добавят те.

Френският индекс CAC 40 отстъпи с 0,15% до 3 661,40 пункта, като акциите на Credit Agricole SA загубиха 2,5% от стойността си до 6,11 евро, а тези на ArcelorMittal поевтиняха с 2,3% до 12,91 евро, след като компанията обяви, че ще отпише 4,3 млрд. долара в резултатите си за четвъртото тримесечие, свързани с европейския ѝ бизнес, тъй като слабостта на икономиките там понижава търсенето на стомана.

В Германия DAX 30 изтри 0,47% до 7 636,23 пункта, воден от акциите на финансовите компании като тези на Deutsche Bank AG, понижили стойността си с 1,6% до 33 евро.

Британският индекс FTSE 100 заличи 0,31% до 5 939,99 пункта, като акциите на BHP Billiton PLC поевтиняха с 0,6% до 2 136,50 пенса.

В Гърция обаче ASE Composite скочи с 1,8% до 896,88 пункта, воден от поскъпването на акциите на National Bank of Greece със 7,6% до 1,42 евро. За седмицата индексът спечели 4,7%, а от началото на годината досега е нараснал с 32% след 2 преструктурирания на дълга към частните кредитори, второто от които приключи наскоро.

През тази седмица страната получи и транш на стойност 34,2 млрд. евро от втория спасителен пакет, след като преговорите за отпускането му продължиха повече от 5 месеца.

Акциите на Nokia Corp. поевтиняха с 3,6% до 3,05 евро, въпреки че компанията обяви, че е уредила патентния си спор с Research In Motion Ltd., който включва както еднократно плащане, така и разсрочени плащания от RIM към Nokia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още