IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са единственият светъл лъч за глобалната икономика

Липсата на решимост и неспособността за справяне с публичните финанси задушават световния растеж, посочва анализатор

13:04 | 08.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оглавяваният от Кристин Лагард&nbsp;Международен валутен фонд се очаква да понижи прогнозата си за световния растеж.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оглавяваният от Кристин Лагард Международен валутен фонд се очаква да понижи прогнозата си за световния растеж. Снимка: Ройтерс

САЩ са единственият светъл лъч за глобалната икономика, която е на прага на нова рецесия, разкриват данните на индекс, проследяващ икономическото възстановяване, съобщава Financial Times.

Според Tiger (Tracking Indices for the Global Economic Recovery) - индексът на Brookings Institution-Financial Times - възстановяването на световната икономика е под въпрос въпреки усилията на централните банки да подкрепят растежа.

От началото на 2012 г. икономическите данни и индикаторите за доверието са се влошили за всички водещи икономики от групата на Г-20 с изключение на САЩ, които са в разгара на предизборна кампания.

Финансовите пазари обаче остават сравнително силни и финансовият компонент на индекса достигна рекордни от юни 2011 г. нива.

Данните от Tiger хвърлят сянка върху предстоящите по-късно тази седмица срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) в Токио, на които финансовите министри и централните банкери ще се опитат да намерят начин да генерират устойчив растеж.

Влошаването на икономическите фундаменти накара редица анализатори да понижат прогнозите си за растежа през тази и следващата година.

Според изтекла в медиите информация за прогнозата на МВФ, която предстои да бъде публикувана утре, през тази година глобалният икономически растеж ще достигне 3,3% вместо 3,4%, както се очакваше през юли.

За 2013 г. МВФ прогнозира растеж от 3,6% вместо първоначално очакваните 3,9%.

„Глобалното икономическо възстановяване виси на косъм и това се дължи на вътрешни и външнополитически конфликти. Отказът от решителни действия, както и неспособността на правителствата да се справят със стари проблеми като неустойчивите публични финанси задушават растежа“, коментира Есвар Прасад от Brookings Institution.

Tiger разкрива, че глобалната икономика губи инерция въпреки усилията на Федералния резерв (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ), централната банка в Токио и Английската централна банка (АЦБ).

Единствено в САЩ икономическото възстановяване остава сравнително силно. То обаче се е забавило чувствително в страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
FNM
преди 11 години
И аз мисля, че САЩ нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Понастоящем имат късмет да се възползват от статута на долара като резервна валута и печатат зелени хартийки, ама това вечно няма да може да продължи, ако не разберат, че всеки в дългосрочен план трябва да се простира спрямо чергата си и съответно не започнат да ограничават прахосничеството на домакинствата и правителството и алчността на банките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Колапса може да бъде избегнат и аз силно се надявам да бъде избегнат, Да не забравяме, че това е най-голямата икономика в света и икономиката, която диктува всичко в света в момента. Стига да го осъзнаят, могат много бързо, за няколко години да се оправят, техните възможности са неограничени, все пак доларът си го печатат у дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Силно манипулативни данни за "възстановяването" на икономиката на Сащ предвид наближаващите там избори и от тук следващите силно грешни изказвания за "светлия лъч". Да незабравяме че кризата дойде от ТАМ и от тогава нищо съществено не е променено и колапса тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Ай стига бре, нали им намалиха уж първокласния рейтинг, защото нямали перспектива? Нали уж щяха да сменят юана с долара като световна резервна валута? Каква я мислиха, пък каква стана тя цццц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
според мен е точно обратното. САЩ в момента е единствената държава, която може да спре ръста в глобалната икономика с безбожно високият си дефицит и външен дълг! И не говоря за влизане в някаква слаба рецесия, която е възможна сега, защото повече държави са в реформа. Това не би било голям проблем, след като преструктурирането завърши. Говоря за голяма заплаха. Европа извършва реформи, намалява големите задължения, Китай изкуствено си охлажда икономиката от растеж, за да пребъде в следващите 10 години, а САЩ продължава да трупа дългове, които могат да се окажат много нестабилни. Мен краткосрочен план не ме интересува, аз гледам генерално на нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още