IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на МВФ: Има по-висока степен на съгласуваност за кризата в Европа

Връзката между националните дългове и банките обаче продължава да представлява проблем, твърди заместник-генералният директор на фонда Дейвид Липтън

10:11 | 23.06.12 г.
Представител на МВФ: Има по-висока степен на съгласуваност за кризата в Европа

Налице е по-висока степен на съгласуваност за мерките за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, тъй като всички разбират сериозността на положението, заяви първият заместник-генерален директор на Международния валутен фонд Дейвид Липтън пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от CNBC.

Липтън се изказа само ден, след като генералният директор на МВФ Кристин Лагард призова Европейската централна банка да понижи основния лихвен процент и препоръча помощта от спасителните фондове на еврозоната да бъде отпусната директно на проблемните банки, вместо на правителствата на съответните страни, като по-добър начин за справяне с кризата.

„По принцип е много важно Европа да подкрепя ръста. Европейските икономики се мъчат да си осигурят клиенти“, каза Липтън. „Наблюдаваме също съмнения за финансовите институции, така че има нужда от доверие в тях и от подкрепа за кредитирането н еврозоната“, добави той.

По думите му връзката между националните дългове и банките продължава да представлява проблем. „Важно е тази връзка да бъде скъсана, Европа да подкрепя националните дългове и към банките, така че връзката да може да бъде разрушена“, подчерта заместник-генералният директор на МВФ.

Също в петък председателят на борда на директорите на Goldman Sachs Asset Management Джим О`Нийл заяви, че лидерите на страните от Г-20 са се завърнали оптимисти от срещата си в Мексико в началото на седмицата, че разрешението на дълговата криза в еврозоната ще бъде открито скоро.

„Обсъжданията на срещата на Г-20 бяха много плодотворни“, изтъкна и Липтън. „Мисля, че има сближаване на мненията, хората оценяват риска. Мисля, че всеки разбира колко силен е рискът от непосредствените опасения, притискащи пазарите, а този път той е съществен“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още