IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай гледа на САЩ като на залязваща сила

Китайските лидери смятат, че е настъпил момента страната да свали САЩ от мястото на най-голямата икономика в света

20:38 | 03.04.12 г.
Китай гледа на САЩ като на залязваща сила

Висшето ръководство на китайското правителство все повече гледа на съревнованието между САЩ и Китай като на борба с предрешен изход, в която Китай би бил победителят в дългосрочен план, ако американската икономика и вътрешната политическа система продължат да се препъват, твърди влиятелен китайски политически анализатор, цитиран от американския вестник New York Times.

Китай гледа на САЩ като на залязваща сила, но същевременно смята, че Вашингтон се опитва да се върне в борбата, за да подкопае и евентуално да пресече икономическия и военен ръст, който сочи, че Китай се превръща в най-силната държава в света, заяви Уан Дзисъ.

От позициите си на съветник в Китайската комунистическа партия и министерството на външните работи Уан има вътрешен поглед върху китайската външна политика.

Кенет Либъртал, директор на центъра за китайски изследвания John L. Thornton и бивш член на американския Национален съвет за сигурност по времето на президента Бил Клинтън, дава своята оценка за становището на Вашингтон по отношение на Китай. В съвместно заключение двамата Уан и Либъртал, че нивото на политическото недоверие между двете страни е станало дотолкова разяждащо, че ако не бъде променено, те рискуват да се превърнат в открити противници.

САЩ вече не изглеждат нито „толкова величествени, нито толкова заслужаващи доверие, и техният модел за света и мъмренето на Китай поради това би трябвало да бъдат до голяма степен омаловажени“, пише Уан за основното мнение на китайското ръководство. За разлика от тях Китай повишава увереността в собствените си икономически и военни стъпки, особено в намаляването на разликата в мощта от началото на войната в Ирак, отбелязва той.

През 2003 г. брутният вътрешен продукт на САЩ е бил 8 пъти по-голям от китайския, но днес разликата е само 3 пъти, обосновава се анализаторът.

Заедно с Либъртал той смята, че под повърхността и двете държави виждат дълбоки опасности и заплашителни мотивации в политиката на другата.

По думите на Уан китайското държавно ръководство, подкрепено от вътрешните информационни агенции и образователната система, смята, че е дошъл редът на Китай като водеща световна сила и че САЩ са застанали „на грешните позиции от историческа гледна точка“.

Периодът на „запазване на нисък статут“ - израз, изкован от китайския лидер Дън Сяопин през 1989 г. - продължил и досега при управлението на оттеглящия се президент Ху Дзинтао, приключи, предупреждава той. „Въпрос на години, а вече не на десетилетия, е Китай да свали САЩ от мястото на най-голямата икономика в света“, добавя анализаторът, който е и декан на Школата за международни изследвания към Пекинския университет.

Той припомня финансовите успехи на родината си като устойчивостта на азиатската финансова криза от 1998 г. и световната финансова криза от 2008 г., провеждането на събития като Олимпийските игри през 2008 г. и международното изложение в Шанхай през 2010 г. и посочва контраста с „тревожно“ високия дефицит в САЩ, мудното икономическо възстановяване и поляризираната местна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още