IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германското индустриално производство надхвърли очакванията на анализаторите

Това е първото реално доказателство, че икономиката макар и неуверено, започва да се възстановява, коментира анализатор

21:14 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Германското индустриално производство надхвърли очакванията на анализаторите

Германското индустриално производство нарасна повече от очакваното през януари, възстановявайки се от спада през декември, подкрепено от ръст на активността в строителството, съобщава Bloomberg.

Производството е нараснало с 1,6% спрямо декември, когато се понижи с 2,6% - най-дълбокият спад от 3 години, обяви министерството на икономиката в Берлин.

Икономисти участвали в проучване на Bloomberg очакваха ръст от 1,1%. На годишна база през януари индустриалното производство се е повишило с 1,8%.

Днешният доклад е последната от серията добри новини сочещи, че най-голямата европейска икономика вероятно ще се размине с рецесията, въпреки че търсенето на германски стоки в еврозоната отслабва. Доверието на инвеститорите и бизнеса през януари също се повишава, поради позитивното развитие на ситуацията около Гърция и интервенцията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Това е първото реално доказателство, че икономиката макар и неуверено, започва да се възстановява“, казва Карстен Брзински, икономист на ING Group в Брюксел. „Въпреки че данните за следващия месец могат да разочароват поради тежката зима, икономиката е в достатъчно добра форма, за да преодолее евентуален негативен ефект от по-високите цени на петрола и по-слабото търсене на германски стоки в останалите страни от еврозоната“.

На 20 февруари Bundesbank обяви, че прогнозата за германската икономика се е „подобрила чувствително“, въпреки че „рисковете около дълговата криза остават“.

През тази година германският икономически растеж ще се забави до 0,6% от 3% през 2011 г., преди да се ускори до 1,8% през 2013 г., се посочва в декемврийската прогноза на банката.

„Германската икономика е в добра форма и е достатъчно диверсифицирана, за да неутрализира зависимостта си от еврозоната, като основен пазар за германския износ“, казва Йенс Крамер, икономист на NordLB в Хановер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още