IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля въвеждане на ограничителни мита за износ на зърно

Причината е, че към април износът на зърно от страната се очаква да надмине 25 млн. т

17:22 | 31.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Русия обмисля въвеждане на ограничителни мита за износ на зърно

Правителството на Русия обмисля възможността за въвеждане на ограничителни мита за износ на зърно от 1 април тази година, тъй като към тази дата се очаква обемът на износа от страната да достигне 25 млн. тона.

Това съобщи РИА Новости, цитирайки председателя на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевский. Той отбелязва, че към момента експортът на зърно от Русия от лятото досега вече превишава 20 млн. т. 

Злочевский коментира, че през януари се наблюдава „удивителен ръст“ на износа, което е неочаквано за този период. По думите му, ако през следващите два месеца от страната се изнасят по 2-2,5 млн. т зърно, то към април обемът на износа ще надмине 25 млн. т.

Именно по тази причина сега активно се работи по въвеждането на мита при износ, което решение може да бъде взето на ниво правителство.

Относно механизма на митата – те може да бъдат „плаващи“, посочва експертът. Това означава на практика, че може да бъде установен определен ценови праг за вътрешния пазар, който, ако бъде достигнат, то митото ще влезе в сила. В същото време не се изключва и вариантът да бъде въведено фиксирано мито, както беше направено през 2008 г., допълва Аркадий Злочевский. 

Той напомня, че още в средата на миналата година руските централни власти са обявили за намеренията си да ограничат износа на зърно от страната, ако той достигне 24-25 т, чрез въвеждане на мита.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още