IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от дигитална музика прехвърлиха прага от 5 млрд. долара

Големите международни музикални услуги вече оперират в 58 страни, докато през януари 2011 г. са били достъпни в едва 23

20:30 | 23.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илюстрация: sxc.hu</p>

Илюстрация: sxc.hu

„Всяко самодоволство в момента, обаче, би представлявало огромна грешка. Нашият дигитален бизнес се разраства въпреки околната среда, в която функционира, а не заради нея. През 2012 г. усилията трябва да се концентрират още повече. Необходимо е правителствата да предприемат координирани законодателни мерки, както и да се борят ефективно с пиратството по всички възможни начини. Освен това се нуждаем от подкрепата на онлайн посредниците като интернет търсачките и рекламодателите за стимулиране легалния бизнес на дигитална музика.”

Въпреки положителния импулс, легалната среда остава голям проблем

Пиратството продължава да бъде огромна пречка за устойчивото развитие на дигиталната музика. Според проучванията на IFPI/Nielsen, един на всеки четирима интернет потребители (28%) в глобален аспект редовно има достъп до нелицензирани услуги. По този начин пазарът на легитимни услуги е силно застрашен, забавя се развитието, като съществува риск от загуби за инвестициите в музиката. Препоръките за противодействие на пиратството на IFPI включват използване на цялостна комбинация от системи за постепенна отговорност, блокиране на уебстраници и други мерки, с помощта на които може да се ограничи пиратството.

През 2011 г. се наблюдава позитивен импулс в борбата срещу пиратството. Доказателство за това е въвеждането на закона за постепенна отговорност (Hadopi) във Франция, в резултат на който нивото на peer-to-peer пиратството намаля с 26%. Близо два милиона потребители прекратяват незаконните си действия в резултат на предупредителните сигнали, изпращани от октомври 2010 г.

Според наскоро публикувано академично изследване, законът Hadopi има положително въздействие върху продажбите на iTunes във Франция. Анализ на Danaher et al разкрива, че продажбите на iTunes сингли във Франция са с 23% повече, отколкото ако такъв закон не съществуваше.

През 2011 г. в САЩ се сключва важна сделка за сътрудничество с интернет доставчици на услуги, в резултат на която през 2012 г. ще бъде въведена система за постепенна отговорност. По този начин ще започне действието на т.н. „алармираща система за нарушения на авторското право”. Това развитие следва затварянето на нелегалната услуга LimeWire през 2010 г., довело до чувствително понижение в нивата на p2p пиратството в САЩ.

Навсякъде по света се наблюдава значителен прогрес по отношение закрилата на дигитално съдържание. През септември 2011 г. в Нова Зеландия влиза в сила закон за постепенната отговорност, който вече проявява своето въздействие. В Европа, в резултат на поредица съдебни решения, се ограничи нарушаващата авторското право активност на големи сайтове като The Pirate Bay. В Белгия и Италия посещенията на нелегални сайтове спаднаха с около 70-80%. През изминалата година в Испания влезе в сила нов закон, който позволява блокирането на нелегални сайтове – положителна стъпка, независимо от ограниченото му приложение, съгласно  закона.

Засилено сътрудничество с онлайн посредници

В борбата с интернет пиратството звукозаписната индустрия е в директно сътрудничество с рекламодатели, доставчици на разплащателни услуги, интернет търсачки и собственици на уебстраници. През 2011 г. започна партньорство между IFPI, Лондонската градска полиция и доставчиците на разплащателни услуги MasterCard, Visa и PayPal, като по този начин се предотврати рискът повече от 60 нелегални сайта да извършват злоупотреба чрез разплащателни услуги от началото на март 2011 г.

В момента се търси още по-ползотворно сътрудничество с интернет търсачките, тъй като те представляват главен канал за достъп на потребителите до музика. Проучване в няколко страни показва, че между ¼ и ½ от хората получават чрез интернет търсачките достъп до музика, в нарушение на авторското право. Много от топ резултатите, които излизат на търсачките, са линкове към неоторизирано съдържание или интернет страници, които редовно нарушават авторското право. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още