IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи спад на производството на биогорива в света от 10 години

Очакванията са тенденцията да се запази и дори задълбочи, което може да предизвика ръст на търсенето на петрол в световен мащаб

23:02 | 10.01.12 г. 1
Първи спад на производството на биогорива в света от 10 години

През 2011 г. за първи път от последните 10 години произведените обеми биологично гориво са намалели в световен мащаб, съобщиха от Международната агенция по енергетика, цитирани от ИТАР-ТАСС.

През миналата година дневното производство на биогорива е достигнало 1,819 млн. барела при 1,822 млн. барела през 2010 г.

Експерти отбелязват, че основната причина за спада е в прекратяването на действието на системите за субсидиране на горива от растителен произход в САЩ и Бразилия.

В този ред на мисли анализаторите посочват, че тенденцията за понижаване на производствените обеми ще се запази и дори ще се задълбочи, което на свой ред е в състояние да увеличи търсенето на петрол в световен мащаб през следващите няколко години.

Намаляването на произвежданите обеми биогорива става на фона на криза в друга област на алтернативната енергетика – получаването на енергия от слънчевата светлина.

Заради прекратяването на действието на субсидиите и данъчните облекчения много компании от Европейския съюз и САЩ, работещи в областта на преработване на слънчевата енергия, се разориха през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
На някой му се иска да се вдигне цената на петрола Явно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още