IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Марио Монти замина на изненадващо посещение в Брюксел

Премиерът на Италия няма насрочени срещи с председателя на ЕК и с икономическия комисар

20:28 | 05.01.12 г. 2
<p>
	Премиерът на Италия Марио Монти. Снимка: Ройтерс</p>

Премиерът на Италия Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Италия Марио Монти замина на изненадващо посещение в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Частната визита на Монти изпреварва серия от срещи на европейските лидери в следващите седмици, отбелязва агенцията.

Засега няма официални изявления за причината за посещението на италианския министър-председател в Брюксел.

Единствено говорител на Европейската комисия (ЕК) отрече да има насрочени срещи с председателя на ЕК Жозе Маноел Барозу и икономическия комисар Оли Рен.

В петък предстои среща на Марио Монти с президента на САЩ Никола Саркози в Париж, Франция. По-късно през януари Монти ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън.

Италия продължава да се бори с тежката дългова криза, която заличи доверието на инвеститорите в страната. И днес лихвите по 10-годишните италиански облигации надвишиха ключовото ниво от 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Марио Монти работи за заличаване на националните държави-членки на ЕСи превръщането на съюза в Съединени европейски щати (СЕЩ) поне от 2007 г. в рамките на проекта "Генерални европейски щати" (Etats Generaux de l'Europe) на тинк-танка ЮропаНова (EuropaNova). През 2009 г., като член на "Групата за бъдещето на Европа" Марио Монти е разработил проект, с който суверенитетът, самоуправлението и независимостта на европейските нации да бъдат отнети и те да бъдат подчинени на едно "икономическо правителство с общ финансов министър на ЕС" създаване на Европейски валутен фонд (по подобие на МВФ). Ясно е защо е толкова непопулярен в Италия, пък и в цяла Европа.След като Рокфелерови дадоха да се разбере, че искат за заменят Берлускони с Марио Монти, последният бе произведе в пожизнен сенатор за една нощ.С други думи, в Италия и Гърция бяха извършени два безкръвни преврата. Берлускони спечели поредния си вот на доверие една седмица преди да бъде принуден неизвестно от кого да подаде оставка. Референдумът, който Папандреу предложи, бе подкрепен от 80% от гърците, И над 65% от тях щяха да гласуват срещу разорителните "реформи", наложени им от наднационалната финансова олигархия. И двамата лидери бяха насила принудени да сдадат властта. Защо? Защото световните финансови пазари, и частните американски фирми "Мудис" и "Стандард енд пуърс" не ги харесвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Между другото, Марио Монти в продължение на 6 години е бил съветник на Goldman Sachs. Марио Монти (р. 1943 г.) е завършил икономика в Йеилския университет. Той е един от създателите на модела на Клейн-Монти, който описва поведението на банките, опериращи в условията на монопол. "Той е първият председател на европейския тинк-танк "Брюгел" и е европейският председател на Трилатералната комисия, основана през 1973 г. от Дейвид Рокфелер. Марио Монти е виден член на Билдербергската група. Той е съветник на инвестиционната банка "Голдмън Сакс" и на "Кока Кола", Марио Монти е еврокомисар от 1994 г. до 2004 г. През 1999 г. еврокомисията на Жак Сантер, В която Монти беше комисар на ресора "Финансова интеграция на ЕС, митници и данъци", подаде оставка заради крещяща корупция и присвояване на милиард екю. За да се избегне разследване и да не излезе наяве кой от еврокомисарите колко е крал, Сантер подаде колективна оставка на комисията. Всички еврокомисари се върнаха в страните си и срещу някои от тях бяха назначени следствия, например срещу Едит Кресон във Франция. Те бяха окончателно и завинаги изхвърлени от политиката. С едно изключение - Марио Монти, макар че като финансов "министър" на ЕК той би трябвало да е най-отговорен за корупцията, грабежите и провала на брюкселската администрация. Но именно той бе назначен и в следващата комисия, тази на неговия сънародник Романо Проди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още