IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Испания и Италия не са искали помощ от МВФ

Фондът е предлагал на Рим само помощ за наблюдение на бюджета, поясни управляващият директор

22:49 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лагард: Испания и Италия не са искали помощ от МВФ

 

Международният валутен фонд (МВФ) не е получавал никакви искания за помощ от страна на Италия, заяви днес в Лима управляващият директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от AFP. Тя отрече МВФ да е получавал искане за помощ и от Испания.

„МВФ е готова да реагира винаги, когато към нас се обърне страна, нуждаеща се от помощ“, подчерта Лагард, която е в Перу - първия етап от латиноамериканската й обиколка.

„Става дума за превантивна помощ или помощ за осъществяване на конкретна програма. На този етап не сме получавали такова искане от Италия и не преговаряме нито с Италия, нито с Iспания“, подчерта тя.

„Досега сме предлагали на Италия единствено помощ за наблюдение на бюджета“, допълни Кристин Лагард.

„Що се отнася до обстановката в Европа, очевидно ние виждаме необходимост от всеобхватни и бързи мерки, които да формират всеобхватно решение, и МВФ може да бъде част от тази инициатива“, посочи тя.

Освен Перу, Лагард ще посети Бразилия и Мексико. Според Ройтерс изпълнителният директор на МВФ вероятно търси помощ от страни с бързо развиваща се икономика за увеличаване на отпусканите от тях кредитни линии на фона на засилващите се трудности в Европа.

От своя страна Бразилия отдавна настоява глобалните институции да бъдат реформирани, за да бъде отразено засилващото се влияние на развиващите се държави, посочва Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още