IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 октомври

07:35 | 11.10.11 г.
Преглед на печата за 11 октомври

Гражданите на ЕС ще могат да връщат стоки от интернет до 14 дни

в. „Сега“

Гражданите на ЕС ще могат да връщат стоки, закупени от интернет или получени при друга форма на дистанционни продажби, до 14 работни дни от получаването на стоката. Потребителите могат да се възползват от това си право, без да дават обяснения за решението си и да заплащат каквито и да било суми за това, че са ползвали стоката. Това предвижда нова директива за защита на потребителите за продажби, при които купувачите нямат пряк контакт със стоката или продавача. Документът бе приет вчера от Съвета на Европейския съюз.

Наред с интернет търговията, новите разпоредби засягат и стоки, получени от граждани след поръчка по пощата или от реклама с талон в пресата, а също и избор на стоки от каталог, поръчване на продукти по телефон. Правилата важат и за покупки, стимулирани от реклама по радиото и телевизията, при която на зрителите се обявява, че ако поръчат в следващите 10 минути, ще получат например 5% отстъпка от цената.

МФ отчете стабилност при влошаващи се параметри

в. „Сега“

Финансовото министерство видя добра новина във влошаващите се индикатори за добро управление на България, отчитани от Световната банка. В опит да докаже, че страната ни се представя добре спрямо други 15 европейски държави, ведомството представи стари данни за 2009 година без никакво сравнение с предходни периоди. В същото време данните за 2010 година са по-лоши спрямо тези за 2009-а, макар и с малко, а като цяло има отстъпление спрямо предни години.

Проектът на Световната банка Worldwide governance indicators представя данни за 213 икономики по 6 показателя за добро управление - "Граждански свободи и отчетност", "Политическа стабилност и отсъствие на насилие", "Ефективност на публичния сектор", "Качество на регулаторната рамка", "Правоприлагане" и "Контрол върху корупцията".

Тези индикатори според МФ могат да се използват като показателни за фискалната уязвимост, заедно с движението на цените. Така за 2009 година страната ни е представена като стабилна държава, защото по повечето показатели на СБ има положителна оценка.

Проверка на "Сега" показа, че данните за 2010 година се влошават, макар и незначително, а по някои критерии има видимо отстъпление спрямо предходни периоди.

Чак сега кабинетът "Станишев" се оказа шампион по нарушения в търговете

в. „Сега“

Министерският съвет и земеделското министерство при кабинета "Станишев", шуменската община Хитрино и местната власт в Пловдив са рекордьори по нарушения на Закона за обществените поръчки. Това показа доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за проверките, извършени от ведомството през третото тримесечие на 2011 г.

Голяма част от тях обаче са за периода преди 2009 г. От доклада не става ясно защо проверките са направени чак сега. По закон АДФИ ежегодно проверява стотици държавни и общински администрации и дружества - планово и по сигнали.

В периода юли-септември АДФИ е проверила общо 85 административни структури, държавни предприятия и общини за начина, по който са харчили бюджетни средства и пари от еврофондовете.

Най-много нарушения сред структурите на държавната власт отбелязва Министерският съвет с 69 установени нарушения, съставени са 88 акта, а поръчките, възложени без конкурс или без основание, са за 12 млн. лв. Подробности за нарушенията липсват.

Прокуратурата вече разследва фирми и фондации на Цар Киро и фамилия

в. „Дневник“

Срещу Кирил Рашков, негови роднини и свързани с тях фирми вече има разследване за укриване на данъци в особено големи размери, съобщи за "Дневник" Галин Гаврилов, говорител на Пловдивската окръжна прокуратура.

Проверката срещу самообявилия се за Цар Киро е прераснала в разследване, след като Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила данни на обвинителите. Разследват се 6 фирми и 12 физически лица. Отделно данъчните проверяват две фондации, свързани с Рашков.

Дружествата са "Евро Стандарт" ЕООД, "Евро Оригинал" ЕООД, "Шато Виника" ООД, "Биокон", "Кирил Рашков" ЕООД, а името на шестата фирма не беше посочено нито от обвинителите, нито от НАП.

Физическите лица са роднини и близки на Кирил Рашков. Подозренията са за укриване на данъчни задължения в особено големи размери, но точната сума още не е ясна дори и приблизително.


Купувачът на “Булгартабак” с офис у нас

в. „Стандарт“

Дъщерна фирма на новия собственик на "Булгартабак" ще отвори офис в България до три месеца. Това заяви българската следа в сделката за холдинга Атанас Бостанджиев, който оглавява лондонския офис на VTB Capital.

Лондонското инвестиционно дружество е част от групата на руската банка ВТБ. Както е известно, банката приватизира "Булгартабак" за 100.1 млн. евро чрез австрийската "БТ инвест".

Според изказването на Атанас Бостанджиев на редовната конференция на ВТБ до 18 месеца финансовата институция ще назначи нови 100 банкери по света. Това ще увеличи персонала на групата с 25%, като след отварянето на офиса у нас следващата спирка ще бъде Турция.


1400 фирми скачат срещу веригите

в. „Стандарт“

Битката за мястото на стоките върху щандовете между българските производители и търговските вериги навлезе във втори рунд. Производителите искат до пласират стоките си чрез щандовете на търговските вериги, но протестират срещу поставяните от тях условия.

Първият рунд на битката започна преди близо година, когато 14 бранша се обявиха срещу практиката на големите търговци да събират огромни такси и да определят еднолично правилата за достъп на стоките до крайните клиенти. Тогава държавата обеща да направи всичко възможно, за да помири производителите, доставчиците и веригите, и започна да пише правила, които да регулират отношенията между тях.

Но производителите са крайно недоволни от решенията, които им се предлагат, и това доведе до втория рунд на схватката с веригите. Производителите отхвърлят варианта отношенията им с търговците да се регулират в Закона за защита на конкуренцията и настояват това да стане с нов закон.

България е единствената страна от ЕС, която няма закон за защита от натиска на големите търговски вериги, чието влияние все повече се разраства, заявиха от Инициативния комитет за честна търговия.

Пускат зареждащи станции за електромобили

в. „Новинар“

Зареждащи станции за електромобили ще има до няколко седмици в София. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след като връчи наградата за студентски проект за електромобил на отбора на Техническия университет.

Той припомни, че в Париж вече е стартирал голям проект за възможност за наемане на електромобили за движение в градска среда, също като велосипедите. Според министъра добре би било да се постигне съгласие за освобождаване от ДДС за тези автомобили

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още