IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Няма опасност от рецесия в ЕС

Лидерите на еврозоната са решени да спасят общата си валута, категоричен е еврокомисарят

16:41 | 15.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Няма опасност от рецесия в ЕС

Европейската комисия не се опасява от рецесия в ЕС въпреки очакваното забавяне на икономическия растеж през второто шестмесечие, заяви днес еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Франс прес.

"Не предвиждаме рецесия", отбеляза пред журналисти Рен.

Малко по-рано днес Еврокомисията, обяви, че очаква икономически растеж от 1,6 процента в еврозоната и 1,7 процента в ЕС за 2011 година, чието силно начало ще позволи да бъде компенсирано забавянето, очаквано през второто полугодие.

Рен заяви също, че лидерите на еврозоната са решени да спасят общата си валута.

"Не трябва да се подценяват политическата воля и способността на лидерите от еврозоната да вземат необходимите решения да запазят финансовата стабилност в еврозоната", уточни Рен.

Еврокомисарят предупреди, че продължаваща дългова криза е основната пречка пред икономиката на еврозоната, но подчерта в същото време, че мерките за строги икономии продължават да бъдат решението.

"Много е важно , че вчера лидерите на двете най-големи икономики (...) потвърдиха отново ангажимента си да направят всичко възможно за гарантиране на финансовата стабилност в еврозоната и много ясно заявиха, че бъдещето на Гърция е в еврозоната" добави Рен.

Гърция трябва да получи нов транш от миналогодишната спасителна помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) преди октомври, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Рен посочи, че финансовите министри ще обсъдят въпроса на срещата си във Вроцлав, Полша, в петък и събота. В дневния ред на срещата е и обещаната през юли помощ за Атина.

Еврокомисарят допълни, че в замяна на помощта от ЕС и МВФ Гърция ще трябва да покрие финансовите цели да извърши структурни реформи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Xman1
преди 12 години
Всичко е наред, кораба потъва по план........... никой да не се паникьосва (казал капитана и скочил през борда).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
А шефката на МВФ мислио точно обратното и във Вашингтон държи реч за големите заплахи.Кое ли е вярно все пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още