IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови надежди за Гърция подкрепиха европейските индекси

През последната седмица индексите потънаха толкова надълбоко, че пазарите бяха готови за възстановяване и при най-малката искрица надежда, коментират анализатори

19:39 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нови надежди за Гърция подкрепиха европейските индекси

Европейските индекси се възстановиха от загубите от сутринта и завършиха петъчната сесия с печалби, след като Франция и Германия призоваха за бързото приемане на нов спасителен план за Гърция, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,17% до 267 пункта, възстановявайки се от по-ранни загуби, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че търси бързо решение относно нов спасителен пакет за Гърция и че участието на частните инвеститори в помощта трябва да е доброволно.

Причина за спор между Берлин и Европейската централна банка (ЕЦБ) беше досегашното искане на Германия, облигационерите да поемат чувствителна част от тежестта на финансовото решение.

Меркел и френският президент Никола Саркози заявиха, че помощта трябва да е в съответствие с Виенската инициатива приложена в подкрепа на източно европейските страни през 2009 г., когато банките се съгласиха да разсрочат плащанията по дълговете им.

Преговорите за ново споразумени подкрепиха банковия сектор и особено банките с по-голяма експозиция към Гърция. Акциите на Credit Agricole SA и Societe General в Париж се повишиха с над 2%. Френският  CAC 40 се повиши с 0,83% до 3824 пункта.

Дейвид Джоунс, стратег на  IG Index казва, че възстановяването отразява облекчението на инвеститорите след солидните разпродажби от последните дни. В същото време той предупреждава, че и преди подобни надежди около Гърция са се оказвали мимолетни.

„През последната седмица индексите потънаха толкова надълбоко, че пазарите баяха готови за възстановяване и при най-малката искрица надежда“, казва Джоунс.

Икономистите предупреждават, че има реална опасност дали Гърция ще се съгласи на мерките за затягане на фискалната дисциплина предвидени в новия спасителен пакет.

„С нарастващия брой хора в самата Гърция, които смятат, че фалита ще е в техен личен интерес, рискът от политическа грешка в тази посока през следващите седмици не трябва да бъде игнориран“, пише Дейвид Маки от J.P. Morgan в писмо до клиенти на банката.

Британският  FTSE 100 се повиши с 0,28% до 5715 пункта.

Във Франкфурт DAX 30 се повиши с 0,76% до 7164 пункта, подпомогнат от финансовия сектор. Munich Re спечели над 2%.

Акциите на Nokia Corp. се повишиха, след като Research In Motion Ltd. обяви резултати по-ниски от очакваните и понижи прогнозата си за печалба през 2011 г., поради проблеми с продажбите на смартфоните BlackBerry.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още