IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Керкориан предложи 4,5 млрд. долара за Chrysler

През 1996 милиардерът прави неуспешен опит за придобиване на компанията с оферта за 22,8 млрд. долара

10:30 | 06.04.07 г.
Керкориан предложи 4,5 млрд. долара за Chrysler
Милиардерът Кърк Керкориан предложи в четвъртък 4,5 млрд. долара, за да купи изпадналия в затруднение автомобилопроизводител Chrysler от DaimlerChrysler, който плати близо 40 млрд. долара за него през 1998 г., съобщи Ройтерс.

89-годишният Керкориан, който навремето е бил най-големият акционер в Chrysler, заяви в писмо от инвестиционната си компания Tracinda Corp. до DaimlerChrysler, че офертата зависи от това дали Chrysler ще успее да сключи изгоден трудов договор с профсъюза на автомобилните работници в Щатите.

Това е първата публично разкрита оферта за Chrysler и тя повиши американските акции на DaimlerChrysler с 5,3% до 84,80 долара за брой вчера на NYSE. Книжата се търгуват на осемгодишен връх.

Това е вторият сериозен ход на Керкориан относно щатски производител на автомобили за последните две години. Преди той държеше 9,9 на сто от General Motors Corp., но продаде дела си след отказа на автомобилопроизводителя да се обедини с Nissan Motor Co. и Renault SA.

Керкориан е готов да плати депозит от 100 млн. долара в знак на добра воля.

Говорителят на DaimlerChrysler Томас Фрьолих е заявил, че „всички варианти остават отворени“, без да коментира конкретно офертата на Tracinda.

Според анализатори офертата от 4,5 млрд. долара изглежда ниска, въпреки че компанията изпитва редица затруднения и това най-вероятно е началното предложение на Tracinda.

Според различни източници сред възможните кандидати за Chrysler са още Cerberus Capital Management, Blackstone Group, както и канадският производител на авточасти Magna International Inc.

През 80-те години на миналия век Керкориан започва да трупа акции на Chrysler и стига до 100 млн. акции. През 1996 той прави неуспешен опит за враждебно придобиване с оферта за 22,8 млрд. долара.

След придобиването на Chrysler през 1998 за 40 млрд. долара Керкориан съди новосъздадената компания DaimlerChrysler, обвинявайки я, че е измамила акционерите и описва сделката като „сливане на равнопоставени“. Впоследствие делото е прекратено.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още