IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа създава своя „танков Airbus"

Франция и Германия създават голям военен концерн за производство на бронетанкова техника

20:16 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Европа създава своя „танков Airbus"

Две от най-големите икономики в Европа - Франция и Германия, са напът да създадат голям военен концерн за производство на  бронетанкова техника с амбицията той да се утвърди като лидер на континента.

Така след европейския космически концерн Airbus ще се появи и европейски танков производител. Това поне обещава бъдещият френско-германски военен концерн, обединяващ две крупни оръжейни компании: френската Nexter  (производител на танковете Leclerc) и германската Krauss-Maffei Wegmann (KMW)  (създател на танковете Leopard), предава DPA.

Проектът беше договарян в продължение на десет години и получи зелена светлина тези дни с протокол, подписан на церемония в Париж. На нея френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан подчерта, че Европа трябва да развива самостоятелна и ефикасна отбранителна промишленост.

Бъдещата обща компания с над 6000 служители и над 2 млрд. евро годишен оборот, ще може да се противопостави на американския конкурент General Dynamics и британския концерн BAE Systems.

„Със сливането на Nexter и KMW се създава една единица, която със своята тежест и иновативна сила ще може да оцелее в международната конкуренция и да расте“, заявяват днес двете компании. По думите им става дума за решителна крачка в посока на консолидацията на отбранителната промишленост. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още