IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка запази основната лихва от 0,5%

Комитетът по парична политика на банката остави без изменение обема на изкупуваните дългови книжа на ниво от 375 млрд. паунда на година

15:38 | 04.06.15 г.
Английската централна банка запази основната лихва от 0,5%

Английската централна банка (АЦБ) запази размера на основния си лихвен процент в четвъртък, въпреки че данните показаха, че потребителските цени във Великобритания са спаднали през април на годишна база за първи път от повече от половин век.

Комитетът по паричната политика на банката остави без изменение основната си лихвена ставка при 0,5% и запази обема на изкупуваните дългови книжа на ниво от 375 млрд. паунда на година, предава MarketWatch.

Решението съвпадна с прогнозите на повечето анализатори. Паундът изгуби малко от стойността си, но продължава да е напред за деня спрямо долара.

Данните, публикувани в края на май, показаха, че потребителските цени са намалели с 0,1% на годишна база през април. Това е първият годишен спад на цените в Обединеното кралство от 1960 г. насам.

Понижението на цените засили опасенията от дефлация в третата по големина икономика в Европа. Едно подобно развитие би засегнало директно потребителите, бизнеса и държавата, правейки по-трудно обслужването на дълговете.

Последните прогнози на централната банка показват, че властите очакват годишната инфлация да се ускори до 2% в началото на 2017 г. Дотогава вероятно институцията няма да предприема резки корекции на паричната си политика. Инвеститорите очакват АЦБ да започне бавно повишаване на разходите по заемите в средата на 2016.

Великобритания бе най-бързо развиващата се икономика сред страните от Г7 през 2014 г., но растежът замря през първото тримесечие на тази година. Официалните данни показаха, че икономиката се е разширила само с 0,3% през първите три месеца на 2015 г. На годишна база пък разширението бе 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още