IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 23 декември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:17 | 23.12.14 г.
Акцентите в бизнеса на 23 декември

В България

В предколедното настроение днес правителството и общините продължават с новините.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров предупреди, че по-голямата част от хората на минимална заплата няма да могат да се възползват от данъчното облекчение, въведено от правителството на Пламен Орешарски.

Съветникът на икономическия министър Лукарски и известен либертарианец Владимир Каролев коментира днес, че 2014 г. е била лоша година. Според икономиста реформите са спрени отдавна и затова тази година е била лоша в политически и икономически план. Сякаш за да го оборят за липсата на реформи,  от финансовото министерство обявиха, че общините ще отчитат в интернет местните данъци. БДЖ пък пристъпва към съкращаване на нерентабилните линии и влакове.

Относно продължаващата дискусия с набързо приетите промени в пенсионното осигуряване, главният изпълнителен директор на „ДСК Родина“ Николай Марев направи коментар в ефира на Bulgaria On Air. Според него прекалено бързата промяна създава прекомерни рискове за осигурените.

По света

Раздираната от конфликт с про-руските сепаратисти Украйна днес бе „зарадвана“ от Standard & Poor's по случай идващите празници. Рейтинговата агенция намали почти всички рейтинги на страната и предупреди, че я очаква фалит, ако скоро няма по-голяма чуждестранна финансова помощ. За сметка на лошите новини, украинците обръщат политическия курс. Доскоро неутралната страна се отказа от неутралитета си и вече цели да се присъедини към НАТО.

Боледуващата руска икономика също предлага интересни новини днес. Явно ревнуващи от ислямското банкиране, в Русия предлагат алтернативата „православно банкиране“. То ще бори пороците на „гнилия Запад, гонещ само печалби“. Същевременно премиерът Медведев предупреди, че Русия я чака „дълбока рецесия“ в близко бъдеще. Богатите руснаци вече знаят това и бягат на тълпи във Великобритания.

В Гърция за втори път не успяха да изберат нов президент. Кандидатът на правителството Ставрос Димас има още само един тур, иначе ще се стигне до парламентарни избори.

На другия край на света, икономисти предупреждават, че Япония надува балон с облигациите си. Дали той ще се спука или не, е въпрос на време и на вяра в определена икономическа теория.

На борсата

Българската фондова борса завърши днешния ден на плюс. Явно и тя е обзета от  коледния дух.

Препоръчваме

Компанията за играчки Mattel се опитва да промени производството си и да потърси по-артистичен и кретивен подход  да зарадва  децата.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още