IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 4,5-годишно дъно

Ключовият елемент за пазара на благородни метали е доларът, който задържа 4-годишния си връх спрямо другите основни валути

09:43 | 04.11.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтиня до 4,5-годишно дъно

Цената златото продължава да отстъпва и във вторник, достигайки 4,5-годишно дъно, като липсата на солидни физически купувачи и песимистичният технически анализ подчертават очакванията за по-нататъшни понижения.

По време на късната азиатска сесия във втория търговски ден на ноември активът поевтинява с 0,48 на сто до 1 164,20 долара за тройунция. Равнището е най-ниското от април 2010 г. насам.

Декемврийкските контракти върху ценния метал пробиха под ключовото техническо ниво от около 1 180 долара за тройунция в петък, след като Японската централна банка разшири своята програма за стимулиране.

Изненадващият ход подкрепи допълнително и без това добрите в последните месеци позиции на щатския долар, което пък от своя страна засегна търсенето на деноминираните в зелените пари стоки.

"Въпреки че металът затвори под това ниво (1 182 долара), техническият риск за ликвидационно движение под 1 155 долара расте", казаха пред Ройтерс анализаторите от ScotiaMocatta.

"Само леко покачване над 1 200 долара ще наруши мечите нагласи и ще изпрати пазара в неутрално положение", добавиха те.

Междувременно фючърсите върху среброто също с доставка през декември поевтиняват още повече – с 1,72 на сто до 15,922 долара за тройунция. Както при златото, така и тук се отчита рекордно дъно, като стойността е най-ниската от септември 2009 г. насам.

Ключовият елемент за пазара на благородни метали е доларът, който задържа 4-годишния си връх спрямо кошницата от основни валути.

Според анализатори зелените пари ще подобряват още позициите си, след като през миналата седмица Федералният резерв на САЩ най-после сложи край на количествените си улеснения. Същевременно Японската и Европейската централни банки разширяват допълнително стимулите си, обезценявайки по този начин йената и еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Аз какво съм написал ? Никъде не съм споменавал доминация на юана, говоря за "алтернатива" и "конкуренция" на долара, нито пък съм казал, че това се случва "просто така" този процес е следствие конкурентна борба, вътре в световния финансов елит : кръговете около фед се стремят да изтласкат/маргинализират, един друг сегмент от този елит , а потърпевшите естествено подготвят защита/съпротива. Плановете на този сегмент от финансовия елит са да да излезе из под подчинената си позиция в отношенията си с ФЕД и това далеч не е "глупост", понеже притежават пре- достатъчно активи (ест. тук включваме и злато) за обезпечаване на функционирането на такава алтернатива - валута/валутно пространство. Със евентуалното създаване на такъв емисионен център, вече имаме източник за развитие и инвестиции, както в конкурентна наука, така и в икономика. Дали ще се разберат с китайците предстои да видим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Никой никога няма да позволи създаването на алтернативно икономическо пространство просто така... Китай не е нищо повече от източник на почти безплатна работна ръка за мръсните производства на САЩ, когато цената на тази работна ръка се покачи всички ще се изнесат по най-бързия начин от там. Аутсорсването не може да се нарече всичко друго, но не и постижение на икономиката или науката в дадена държава, то е съдадено за да експлоатира, а не да развива каквото и да било! А тези глупости за доминацията на юана са измислени от разни изперкали русофили, които просто завиждат на успеха на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Има част от световния финансов елит, която е готова да подкрепи създаването на такова алтернативно валутно-икономическо пространство с център Китай и юанът, което е следствие на изострил се конфликт/конкуренция с кръговете около ФЕД. Ако китайците се договорят с тези хора ще имат източник на инвестиции и развитие, който е отвързан от долара. Най-интересното предстои (макар, че точно китайците са казали: "да не дава Господ да живееш в интересни времена" ;))) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Китай няма силите, нито възможностите да се противопостави на САЩ, всеки китайски опит за доминация ще бъде париран с лекота, защото САЩ чрез своите компании държи Китай в железните си плещи от които няма измъкване... Китай е държава, която е буквално частна собственост на САЩ. Според мен основната опасност за САЩ идва от все по-силната сегрегация на американците и от все по-голямото задлъжняване, които един ден може да доведат до бунтове и разпад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
тогава верояно ще видим то да се изтреля дори до 5000-1000 USD.........Мисля, че такъв сценарий може да наблюдаваме в два случая:-голяма война и денонсиране на плащания от щатското правителство и финансови институции или-ако примерно Китай шунтира долара за голяма част от ресурсите, които внася (или пък стартира проект за създаване на финасово-банкова инфраструктура, относително независима от сегашната транс-национална конструкция, което означава, че ще разпродава доларово деноминираните си активи).А , междувременно ликвидната криза, която се очертава , ще оскъпи долара , понеже тази криза ще е свързана с падеж на доларови заеми, които влязоха във финансовата система на щатите през последните 6 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
100 години едва ли ще са нужни до виж 10-15 е друга работа. Златото от 15-20 USB за половин век стигна 2000 USD поскъпвайки само 100-на пъти. След 100 години цената му сигурно е над 100 хил. $, освен ако USD не третърпи девалвация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Вероятно ще трябва да чакаш 100 години до следващи голям балон в златото!В близките години цената ще е стабилно надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
От 2011 години само това чувам, че идвала инфлация, срив и т.н., но се случва точно обратното. Инфлацията е нулева и дефлацията е проблем, а цената на златото бавно но сигурно върви каъм нормалните си нива за последните 100 години.Точно дериватите са причина в момента да има един огромен балон в златото, но като всеки балон и балонът в златото се спука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Нека цената на златото и среброто да пада още и още. Колкото повече падне толкова повече ще се покачи като му дойде времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Според мен цената му няма да падне под 900 USD, 500 USD беше преди десетилетие. Войната срещи ИД е дребен локален конфликт без особено влияние върху световните пазари. Когато в близко бъдеще удари средващата ликвидна криза в САЩ всички инвеститори ще побегнат към сигурните убежища за парите си, едно от които е златото и тогава верояно ще видим то да се изтреля дори до 5000-1000 USD и ще даде възможност за осребряване на големи печалби. Според мен дългът на USА ще предполага печатане на все повече пари и все по-голяма инфлация за покриването му, което е добра новина за златото. Този спад без съмнение е само временен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още