IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в резервите на САЩ задържа петрола на зелена територия

И двата сорта затвориха сесията в сряда с резки ръстове, след като Иран подкрепи идеята за замразяване на добива

10:37 | 18.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават на зелена територия в четвъртък, стимулирани от спада в резервите в САЩ и коментарите на Иран за евентуално замразяване на добива, съобщава WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 1,71% до 31,19 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,45% до 34,66 долара за барел. 

И двата сорта затвориха сесията в сряда с резки ръстове, след като Иран подкрепи идеята за замразяване на добива на нивата от 11 януари. Във вторник Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар постигнаха такава договорка, която обаче ще се приложи на практика, ако и останалите големи производителки се присъединят.

„Решението за замразяване на добива в страни от ОПЕК и държави извън картела в опит да се стабилизира пазарът и да се повишат цените в интерес и на потребителите, и на производителите, се подкрепя и от нас“, заяви министърът на петрола на Иран Биджан Зангане.

Все пак Зангане не каза, че режимът в Техеран ще задържи своята собствена продукция на януарските нива, посочва WBPonline. Представителят на Иран в ОПЕК Мехди Асали заяви в сряда, че ислямската република остава решена да достигне нива на добив от времето преди налагане на санкциите, както и че е „нелогично“ да се очаква Иран да свие продукцията си, само няколко седмици след като наказателните мерки бяха вдигнати.

Междувременно Американският петролен институт обяви спад от 3,3 милиона барела в резервите на САЩ през седмицата до 12 февруари. Анализаторите прогнозираха повишение от около 3,9 милиона барела. Официалните правителствени данни на Администрацията за енергийна информация ще бъдат публикувани днес следобед.

Запасите в хранилището Кушинг, Оклахома, което е разпределителен центъра за WTI, се свиват със 175 хил. барела миналата седмица.

Още новини за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още