IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Украйна и ЕС готвят споразумение за газовите доставки за зимния сезон

Тристранният протокол трябва да бъде подписан през следващите седмици

14:46 | 04.06.15 г.
<p>
	Москва настоява в тристранния протокол ясно да се разпишат задълженията на Брюксел и Киев, минималните количества, които ще бъдат закупени, както и финансовият ангажимент на ЕС към Украйна.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Москва настоява в тристранния протокол ясно да се разпишат задълженията на Брюксел и Киев, минималните количества, които ще бъдат закупени, както и финансовият ангажимент на ЕС към Украйна. Снимка: архив, Ройтерс

Цялостно споразумение за руските газови доставки през Украйна до края на зимния сезон през 2015 и 2016 г. обсъждат Русия, Европейският съюз (ЕС) и Украйна, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на пресслужбата на еврокомисаря по енергийните въпроси Марош Шефчович.

Новото тристранно споразумение за доставки на руски газ през територията на Украйна до ЕС ще бъде вписано в тристранен протокол, който трябва да бъде подписан през следващите седмици на среща на Шефчович с руския енергиен министър Александър Новак и министъра на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демчишин.

От ЕК засега не коментират съдържанието на протокола, тъй като той още не окончателно финализиран.

От кабинета на Шефчович обясняват, че целта на този протокол е да установи решение за газовите доставки за целия следващ зимен сезон.

Междувременно Новак, който е във Виена за срещата на ОПЕК, коментира пред репортери, че Москва, Киев и Брюксел обсъждат нов „газов пакет“, а украинската страна се е съгласила да нагнети в хранилищата си достатъчно количества синьо гориво, за да гарантира доставките за ЕС през зимата. ЕС пък се е ангажирал с финансова подкрепа за Украйна за закупуването на необходимите количества – не по-малко от 19 млрд. куб.м.

Финансовият ангажимент на блока ще бъде отразен и в тристранния протокол, който предстои да бъде подписан.

ТАСС припомня, че на 2 юни се състояха серия от тристранни технически срещи за газовите доставки, но при закрити врати. От ЕК отказаха коментар с мотива, че срещите между експертите на ЕС, Русия и Украйна са от работен характер и свързани с подготовката на финалния кръг от газовите преговори на високо равнище.

Новак подчерта, че Русия няма да подпише протокола, ако в него не фигурират ясно задълженията на Украйна и ЕС. Според него в документа трябва да са вписани и минималните количества синьо гориво, които Киев ще закупи, за да нагнети в подземните хранилища.

Москва настоява също така Брюксел да предостави гаранции на Киев за покупките на газ.

Агенцията припомня, че през миналата година руският държавен гигант Газпром спря доставките на синьо гориво за Украйна заради спор за цената. С посредничеството на ЕС през нощта на 31 октомври беше постигнато споразумение и доставките на руски газ за украинските потребители бяха възобновени. На 4 ноември украинската държавна компания „Нафтогаз“ обяви и че е осъществила първото плащане към „Газпром“ в размер на 1,45 млрд. долара.

От декември „Нафтогаз“ прави и авансови плащания за доставките на руски газ всеки месец. „Газпром“ обаче твърди, че въпреки плащанията към края на май дългът на Украйна за газовите доставки достига почти 29,5 млрд. долара. От тях 2,6 млрд. долара са за доставки през 2013 и 2014 г., 200 млн. долара – за доставки в югоизточна Украйна, а останалата сума е заради нарушения на клаузата „взимай или плащай“ по 10-годишния договор, подписан през 2009 г.

Двете компании заведоха и арбитражни дела в съда в Стокхолм, като украинската претендира за над 16 млрд. долара от руския монополист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още