IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ОПЕК достигна през ноември най-високото си ниво от 3 години

Повишеният добив на Ирак компенсира лекия спад в Саудитска Арабия

14:22 | 10.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс </em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е повишила производството на суров петрол до най-високите му нива от над три години вследствие на стратегията си за защита на пазарния дял и притискане на конкурентните производители, съобщава Bloomberg.

Производството на ОПЕК се е повишило с 230 100 барела на ден през ноември до 31,695 млн. барела на ден, най-високото им равнище от април 2012 г. Нарастващият иракски обем компенсира слабото отдръпване на Саудистка Арабия. Организацията добива с около 900 000 барела на ден над очакваното от нея търсене през следващата година.

Бенчмаркът на петрола сорт Брент се срина до 6-годишен минимум в Лондон тази седмица, след като ОПЕК ефективно премахна тавана на производството си на срещата на 4 декември, тъй като реалният лидер Саудитска Арабия запази политиката на изтласкване на конкурентните производители вън от пазара. Членовете могат да добиват колкото искат въпреки световния излишък, заяви петролният министър на Иран Биджан Намдар Зангане след конференцията. Фючърсите на Брента се търгуват около 40 долара за барел в Лондон в четвъртък.

Доставките от страните извън ОПЕК ще се понижат с 380 хил. барела на ден през следващата година, средно до 57,14 млн. барела на ден, като се очаква свиването на производството в САЩ да допринесе за половината от спада, заяви организацията в четвъртък в месечния си доклад. Тя повиши оценките за доставките извън ОПЕК за 2015 г. с 280 хил. барела на ден.

Групата поддържа прогнозите си за обема суров петрол, който ще трябва да добива през следващата година, възлизащ на 30,8 млн. барела на ден.

Иракското производство е нараснало с 247 500 барела на ден до 4,3 млн. барела на ден миналия месец, сочат данни от външни източници, цитирани в доклада, който не дава обяснение за ръста.

Ирак повиши добива си до рекордни нива през тази година, тъй като международните компании развиват полета на юг, а полуавтономният кюрдски регион повиши независимите си продажби на север, твърди Международната агенция по енергетика. Производството е намаляло през октомври, тъй като бури са забавили разтоварването на юг, а доставките чрез северния тръбопровод са били прекъснати, твърди иракското петролно министерство.

Производството в Саудитска Арабия се е понижило с 25 200 барела на ден до 10,13 млн. барела на ден през ноември, показва докладът на ОПЕК.

Докладът не предоставя никаква референция как данните на ОПЕК ще включат отново добива от Индонезия, която се присъедини повторно към организацията на 4 декември, след като я напусна преди 7 години.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още