IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на долара тласна към растеж златото през миналата седмица

Индия изпревари Китай като най-големият консуматор на жълтия метал, показаха данните на Световния златен съвет

09:39 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поевтиняването на долара тласна към растеж златото през миналата седмица

Цената на златото достигна най-високото си равнище в последните три седмици през миналата седмица, тласната от спада на покупателната сила на щатския долар. Американската валута отстъпи от многогодишните върхове въпреки поредните позитивни данни от най-голямата икономика в света.

Контрактите върху златото с доставка през декември поскъпнаха с 2,41% до 1 189,50 долара за тройунция в петък – най-високото равнище от последната седмица на октомври. Същевременно цената на сребърните фючърси се повиши с 4,28% до 16,290 долара за тройунция.

Доларовият индекс ICE, измерващ относителната сила на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0,31% до 87,56 пункта.

От началото на месец юли цената на жълтия метал бе подложена на натиск от поскъпващия щатски долар и спада в търсенето. Благородният метал ставаше все по-малко привлекателен за инвеститорите като алтернативна инвестиция.

Междувременно активите на най-големия в света обезпечен със злато борсово търгуван фонд SPDR Gold Trust спаднаха до 720,62 тона в четвъртък – най-ниското равнище от юли 2008 г.

Силните данни за продажбите на дребно в САЩ през октомври и статистиката на Мичиганския университет за потребителското доверие избутаха нагоре зелените пари, но след това валутата отстъпи до 1,24 за евро, поставена под технически натиск от затварянето на позициите в края на седмицата.

Спадът помогна на златото да се повиши от равнище от 1 149,20 долара за тройунция преди представянето на данните за продажбите на дребно до 1 192,00 долара.

Общото търсене на злато е спаднало с 2% до 929 тона през тримесечието до края на септември, най-ниското ниво от четвъртото тримесечие на 2009 г. според данните на Световния златен съвет (СЗС). Според организацията световното търсене на златни бижута – най-големият сегмент от потреблението, е отстъпило с 4% до 534 тона.

Друг важен елемент от последните данни на СЗС е новината, че Китай вече не е най-големият консуматор на жълтия метал в света. Поднебесната империя бе надмината от своя съсед Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още