IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново пое рязко надолу, цената спадна с 4%

Добивът в Източна Либия бе възобновен след взрива на тръбопровод през миналата седмица

15:31 | 23.02.15 г. 3
Петролът отново пое рязко надолу, цената спадна с 4%

Цените на петрола се понижиха рязко в понеделник, като двата най-разпространени типа – WTI и брент, поевтиняха под психологическите граници от съответно 50 и 60 долара за барел. Много анализатори посочват, че цените остават обременени от глобалното свръхпредлагане.

Фючърсите върху WTI с доставка през април поевтиняват с 3,73 на сто до 48,92 долара за барел. Цената на контрактите върху брента също с доставка през април пък е надолу с 2,90 на сто до 58,48 долара за барел на фона на рекордните запаси от суровината в САЩ.

Растежът на производството в САЩ се очаква да достигне 440 000 барела на ден към четвъртото тримесечие на тази година въз основа на текущия тренд, посочи в нов анализ Goldman Sachs. Производството на петрол в Щатите възлиза на 9,02 млн. барела на ден през ноември 2014 г. според Администрацията за енергийна информация.

През седмицата, която приключва на 20 февруари, броят на платформите за добив на петрол в САЩ е спаднал с 37 до 1019 – най-лекият спад в последните седем седмици, заяви в петък изследователската фирма Baker Hughes.

"Въпреки забавянето през тази седмица текущият брой на платформите подпомага растежа на производството в САЩ и балансира пазара на петрол", добави Goldman Sachs.

Междувременно добивът в Източна Либия бе възобновен след взрива на тръбопровод през миналата седмица. Оман пък планира да увеличи производството до 980 000 барела на ден през тази година, заяви официален източник.

В Европа Гърция трябва да представи списък с реформи на финансовите министри от еврозоната в понеделник след постигнатото в петък споразумение, осигуряващо на страната удължаване на текущата програма с четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
Сега се сещам един мозък /анализатор/ по телевизиата обесняваше как цената на петрола била се покачила с цели 10% и затова цените скочили. На тези ли, на нас ли да обяснявам как еднакъв % увеличение/намаление от 2 суми са 2 различни числа. Май трябва логнормално разпределение да им се обясни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
Трубадур
преди 9 години
Уф, многу стана нафтата пак преляха барелите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 66 rate down comment 2
fras
преди 9 години
Сега ще почакаме около 3 месеца цената на бензина да падне под 2 лв.А за да го вдигнат има трябваха точно 3 дни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още