IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати седмицата преди Коледа със слаби изменения в цената

Трейдърите не са склонни да правят големи ходове преди края на годината

15:46 | 25.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът изпрати седмицата преди Коледа със слаби изменения в цената, съобщи Investing.com.

На лондонската борса ICE европейският бенчмарков сорт Брент с доставка февруари финишира сесията в петък на ниво 55,16 долара за барел, което не беше далеч от 17-месечния връх при 57,89 долара за барел, достигнат на 12 декември.

За седмицата Брентът поевтиня с 5 цената (0,1%) на фона на слаба търговия преди празниците.

В Ню Йорк американският лек суров петрол WTI с доставка февруари поскъпна в петък до 53,02 долара за барел, като за седмицата отчита повишение в рамките на 7 цента (0,1%).

Трейдърите не са склонни да правят големи ходове преди края на годината, тъй като очакват да видят дали споразумението между ОПЕК и страните извън картела за понижение в добива ще се спазва. То трябва да влезе в сила от началото на новата година.

Членките на ОПЕК се съгласиха да понижат добива с 1,2 млн. барела дневно, а производителките извън групата се очаква да допринесат с още 558 хил. барела понижение.

Все пак някои анализатори остават скептични, че квотите ще се спазват. Има и опасения заради повишаването на добива в Либия и САЩ.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че броят на нефтените платформи в САЩ се е увеличил с 13 до 523, което е осмо поредно седмично покачване. Освен това толкова много действащи платформи не е имало от близо година.

Някои експерти предупреждават, че сегашният ръст в цената на петрола може да накара американските шистови производители да правят повече сондажи по този начин още повече да увеличат предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още