IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изгуби още 3% от стойността си през миналата седмица

"Черното злато" отново остана под натиск вследствие на отказа от свиване на глобалното производство

09:53 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът изгуби още 3% от стойността си през миналата седмица

Цената на петрола претърпя поредния тежък седмичен спад на фона на борбите за разширяване на пазарния дял между производителите на суровината. Продължаващият отказ от свиване на производството отново бе във фокуса на вниманието, като анализаторите не очакват промени с оглед на досегашните заявки от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Към края на предишната седмица стойността на търгувания в САЩ лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) спадна с 3,39% до 75,99 долара за барел. Същевременно брентът, търгуван в Европа, поевтиня с 3,04%.

"Пoтиснатото търсене на петрол и увеличеното предлагане през последните няколко месеца се очаква да изпратят енергийната суровина още повече на червено", заяви Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Цената на "черното злато" отбеляза известен възход в понеделник, след като Китай представи позитивни данни за търговията през уикенда. Ръстът обаче се оказа краткотраен, като фокусът на търговците отново се обърна към свръхпредлагането. Продължаващите залози, че ОПЕК може и да не намали скоро производството също имаха отрицателно влияние върху цената.

В сряда суровият петрол бе подложен на поредни тежки разпродажби с оглед на опасенията за свръхпредлагане. Няколко ключови доставчици от ОПЕК се противопоставиха на призивите за намаляване на производството и вместо това понижиха експортните цени.

Освен това Администрацията за енергийна информация понижи очакванията си за цената на "черното злато" за тази и следващата година на фона на по-високите очаквания за глобалните доставки.

Неочакваното свиване на запасите от суров петрол в САЩ бяха компенсирани от покачването на наличността в най-големия разпределителен център отвъд Океана в Кушинг, Оклахома. Новината изпрати надолу цената на актива в четвъртък и петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още