IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните сили се насочват към историческа сделка, за която обаче е нужен Тръмп

Много въпроси остават нерешени, като основният от тях е по какъв начин ще бъдат разпределени очакваните съкращения между държавите производители

15:29 | 07.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман (вдясно). Снимка: Bloomberg

Най-големите производители на петрол в света продължават съвместните разговори за безпрецедентна историческа сделка за смекчаване на пагубното въздействие на кризата, причинена от разпространението на коронавируса. Предизвикателството пред тях е да се договорят стойности, с които всеки да бъде съгласен, пише Bloomberg. 

Министрите и дипломатите ще прекарат следващите два дни в разговори за това кой е готов да намали производството на петрол и с колко. Фокусът е насочен към най-важното трио: Саудитска Арабия, Русия и САЩ.

Ефективната сделка ще изисква участието и на трите страни. Русия и Саудитска Арабия са готови да ограничат значително производството си, посочват източници. В същото време САЩ биха предпочели постепенно намаляване на добива, което да дойде в момент, когато цените са ниски, а петролните хранилища вече са запълнени.

След бурни няколко дни, в които прогнозата на Тръмп за историческо намаляване на продукцията беше последвана от размяна на обвинения между Москва и Рияд, се появиха признаци, че дипломатите постигат някакъв напредък. Американският министър на енергетиката Дан Бройлет проведе "продуктивна дискусия" по телефона със саудитския си колега принц Абдулазиз бин Салман.

„Те вече свиват (производството) и режат много сериозно“, заяви американският президент Доналд Тръмп относно американските производители на петрол на брифинг във Вашингтон късно в понеделник (6 април). Той подчерта, че за момента от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не са предложили на САЩ да обмислят ограничаване на американското производство на петорл, отбелязвайки, че добивът при американските компании вече е намалял. "Мисля, че това се случва автоматично, но досега никой не ми е задавал такъв въпрос, така че ще видим както ще се случи", подчерта Тръмп.

Съпротивата на Тръмп

Разговорите все още са изправени пред значителни пречки. Срещата на производители от ОПЕК+, която вече беше отложена веднъж, е насрочена за четвъртък. Русия и Саудитска Арабия искат САЩ да се присъединят, но Тръмп засега не проявява готовност да сключи сделка с картела.

„Никой не ме е питал, така че ако го направят, ще взема решение“, заяви Тръмп. „Ще ви уведомя в четвъртък вечерта“, добави той.

ОПЕК и нейните съюзници ще разговарят във видеоконференция в 17 ч. българско време на 9 април. От картела подчертаха, че сделка няма да бъде постигната, ако САЩ не се включат в преговорите за свиване на добива.

Дискусията ще бъде последвана в петък от разговори между енергийните министри на страните от Г-20, които ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят сделката. Планирано е разговорът им да продължи около 2 часа, според дипломат, който ще участва в срещата.

Г-20 може да бъде по-приемлив форум за САЩ и други големи производители на петрол извън ОПЕК+, като Канада и Бразилия. Бройлет каза, че се съгласява с принц Абдулазиз, че в тази група трябва да се водят разговори "в близко бъдеще."

Цените на суровия петрол се понижиха с около 50% през тази година, тъй като икономическите ефекти от пандемията изтриха около една трета от глобалното търсене. Сривът на цените е толкова драматичен, че заплашва стабилността на зависимите от петрола държави, съществуването на американските шистови производители и представлява допълнително предизвикателство за централните банки по света. Представителите на индустрията казват, че ако не бъде постигната сделка за намаляване на доставките, пазарът просто ще принуди производителите да намалят продукцията, тъй като се изчерпва пространството за съхранение.

Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 3 години
....щото не всеки руча жабета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
многодобре
преди 3 години
....петрола и цената му не е проблема. Проблема е в това, дали ще има зърно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
крас
преди 3 години
Според Тръм сделката се състои в това ВСИЧКИ ДА НАМАЛЯТ ПРОИЗВОДСТВОТО , НО НЕ И САЩ !!Казината в САЩ "измерващи" индексите на икономиката, реагираха позитивно на тази КЛЮКА като скочиха до нива гонещи 8 % скок в началото на тази сесия. ТРАГЕДИЯТА Е ТАЗИ, ЧЕ В ТЕЗИ КАЗИНА ИМА САМО ЕДИН УЧАСТНИК, КОЙТО СИ ПЕЧАТА НА ВОЛЯ ДОЛАРИ , ВДИГА И СВАЛЯ ИНДЕКСИТЕ , но от това в ИКОНОМИКАТА РЕАЛНО нищо не произтича. Лошото е, че РЕЗЕРВИТЕ НА ГОРИВА СА НА ФУЛ с евтин петрол, а консумацията при тази ЛИКВИДИРАНА ИКОНОМИКА е почти никаква. ШАНСОВЕТЕ ГОРИВАТА ДА ТРЪГНАТ НАГОРЕ СА НИКАКВИ. ПАЗАРЪТ Е НЕСТАБИЛЕН И НАСОЧВАНЕТО КЪМ ЗЛАТОТО КАТО ПОСЛЕДНА ИНВЕСТИЦИЯ ПОКАЗВА, ЧЕ ДОРИ И АМЕРИКАНСКИТЕ "ЦЕННИ" КНИГИ ВЕЧЕ НЕ СА ТОЛКОВА ЦЕННИ ЗАЩОТО ДОХОДНОСТТА ИМ СКАЧА. АМЕРИКА УМИРА БАВНО , НО СИГУРНО И НИКАКВИ ФИНАНСОВИ ИНЖЕКЦИИ И ШОКОВИ ТЕРАПИИ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ВДИГНАТ ЕДНО МЪРТВО ТЯЛО В КАКВОТО ПРЕВЪРНАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В САЩ ДЪРЖАВАТА , КОЯТО БЕ ДВИГАТЕЛЯ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА. НОВИЯТ ДВИГАТЕЛ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА СЕ ИЗПРАВЯ ОЩЕ ПО СИЛЕН СЛЕД НАНЕСЕНИЯТ МУ УДАР С КОРОНА ВИРУСА.НЯМА НЕЩО КОЕТО ДА СПРЕ КИТАЙ ОТ ТОВА ДА БЪДЕ ВОДАЧ НА СВЕТА. За съжаление ККП , се оказа нещо съвсем различно от БКП , чиито отроци деградираха до степен на неузнаваемост и като по правило застанаха на СТРАНАТА НА ГУБЕЩИЯ!! Бъдете живи и здрави ГОСПОДА - ДРУГАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 3 години
...а нужен ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Когато Тръмп каза, че ще ограничи излизането от Ню Йорк губернатора на щата заяви че не знае дали това е законно. Естествено че не нищо подобно не се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
тръмп няма право да казва на една частна компания колко да добива... това да не ви няква автокрация!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още