IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ отчита рекордни запаси от петрол

Нито ОПЕК, нито Русия демонстрират желание за намаляване на добивите

21:05 | 13.11.15 г. 1
МАЕ отчита рекордни запаси от петрол

Глобалните петролни запаси са достигнали най-високото си ниво заради битката на страните производителки за пазарен дял, който оказва безпрецедентен натиск върху световната енергийна инфраструктура, пише FT, като се позовава на Международната агенция по енергетика.

Запасите от черно злато в развитите икономики достигат около 3 млрд. барела – еквивалент на доставките за повече от месец, сочат данните на институцията.

Въпреки че търсенето е достатъчно силно през тази година, запасите от суров са продължили да нарастват с повече от 1 млн. барела дневно.

През последните 18 месеца цените на петрола паднаха наполовина. Очакванията са спадът да продължи, което вероятно ще принуди повече производители да свият добивите.

Добивите на държавите от ОПЕК например са над официалния “таван” на организацията от 30 млн. барела дневно, като в Ирак и Саудитска Арабия добивите са рекордни.

Русия също добива количества, сравними с върховете, регистрирани от съветската ера, тъй като се бори за клиенти в Европа и Азия.

Нито ОПЕК, нито Москва демонстрират желание за намаляване на производството, отбелязва изданието. Саудитска Арабия потвърждава за пореден път, че възнамерява да се придържа към сегашните обеми, независимо от финансовите проблеми на кралството заради срива на цените.

Данните на международната агенция сочат, че през октомври производителите на черно злато са надвишили 97 млн. барела дневно при доставките, което е с 2 млн. барела повече на годишна база. Две трети от количествата са дошли от държавите от ОПЕК.

Ниските цени стимулират търсенето, което нараства с най-бързи темпове от пет години. Организацията обаче предупреждава, че темповете ще се забавят през следващата година заради прогнозите за по-топлата зима в Европа и Северна Америка.

“Ако прогнозите за времето се потвърдят, огромните запаси ще окажат допълнителен натиск върху пазара на петрол”, посочва се в доклада на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Проблема на ниските цени на петрола е ,че проспиват хората за екологичните проблеми и за изчерпването му ,и съм обяснил всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Хубаво е цените да се задържат ниски няколко години за да може да се трансформира света за функциониране без петрол и такава е логиката на пазара - при намаление на консумирането на петрол цените да са ниски и производителите да си оправят икон0миките Принципно трябва планиране тоест системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още