IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Бадри: Цената на петрола може да падне под 40 долара за барел

Ще се върнем обратно към по-високите цени много скоро, сигурен е същевременно ръководителят на ОПЕК

18:11 | 21.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел Бадри: Цената на петрола може да падне под 40 долара за барел

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдала ел Бадри изрази убеждението си, че цените на петрола, които са на най-ниското равнище от 2009 г. насам, ще продължат да падат.

Същевременно той защити решението на организацията от ноември картелът да не намалява обема на дневното производство. Цените на петрола се свиха с почти 60% от юни насам, като достигнаха и 45 долара за барел, не на последно място именно заради решението на ОПЕК от ноември. 

Според Ел Бадри цените на двата сорта петрол могат да паднат и под 40 долара за барел, предаде Ройтерс. „На пазара има свръхпредлагане. А търсенето се свива на фона на слабите прогнози за икономическия растеж", каза Ал Бадри в рамките на Световния икономически форум в Давос.

„Всички ни казват да намалим производството. Но нека ви питам – ние на по-ниски разходи или на по-високи разходи произвеждаме“, пита реторично Бадри.

„Цените обаче ще се възстановят. Виждал съм това вече 3-4 пъти през живота си. Ще се върнем обратно към нормалността много скоро“, добави той. Според него политиката на ОПЕК не е насочена срещу Русия, Иран или САЩ.

„Проблемът е в това, че цените на черното злато се понижиха твърде силно и основните показатели на пазара не съответстват на понижението на цените с 40 до 50 процента“, заключи Ел Бадри. 

Цената на петрола на равнище 45 долара за барел е временно явление, заяви днес и главният икономист на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол при пряко включване от Давоския форум.

„През втората половина на текущата година ще станем свидетели на повишение на цените на петрола и затова според мен цена от 45 долара е временно явление", каза експертът, цитиран от ТАСС. Той допълни, че според най-новите данни на МАЕ инвестициите в петролния сектор през 2015 година ще спаднат със 100 млрд. долара, или с 15% в годишно изражение.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Извинявам се за грешката!НЕ ЕДИН МИЛИАРД , А ЕДИН ТРИЛЬОН ДОЛАРА СА НАЛЕТИ В ШИСТОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ! Зали този трильон отговаря на реално направени разходи или е балон щепокаже бъдещето!Моето твърдение , е че става дума за балон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 9 години
След като задаваш този въпрос е ясно, че ни си запознат с АМЕРИКАНСКАТА СЕКЮРИТИЗИРАНА СИСТЕМА НА ФИНАНСИРАНЕ!В случаят ШИСТОВИЯ БАЛОН по нищо не се различава от СТРОИТЕЛНИЯ взривил през 2008 година финансовата система!При цени под 70 $ за барел шистовото производство е губещо и производителите не могат да плащат на ИНВЕСТИТОРИТЕ притежаващи пакети от издадените от инвестиционните банки ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ с кредитен рейтинг ААА !В тази хранисмилателна система са налети над ЕДИН МИЛИАРД $ Познайте какво става с ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ , СЪС ЗАСТАРАХОВАТЕЛИТЕ НА КРЕДИТНИЯ РИСК, и най вече с тези които с дадените от тях РЕЙТИНГИ СА ПОДВЕЛИ СИСТЕМАТА!!Иде реч за РЕЙТИНГОВИТЕ АГЕНЦИИ - S&P, Муудис и Фич, коитопо време на строителния балон се оправдаха с издадените от тях високи рейтингина токсични книжа, че дадената от тях оценка е САМО МНЕНИЕ , но не и обвързваща ги с някакви отговорности оценка!Рашъните и персите правят ДЪМПИНГ на пазара на горивата за да взривят системата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ISIS filed bankruptcy, и даже и американското правителство не можа да им помогне ....... Fitch & Moody's намалиха кредитния рейтинг на ISISa .... lol :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
И защо никой не казва, че Китай и Русия отказаха да ползват долара официално?Колко губят някои приятелчета сега?Ей това може да Ви обясни, защо изведнъж борбата с тероризма прие нова осанка!Обама чак се провъзгласи за Спасител на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Играят си играта. Губят яко - защо? Ако всичко е срещу шистите.. то и да ги убият днес.. утре ако цената на петрола стигне 100 долара - те пак ще започнат да произвеждат? Или? Какъв е смисълът от това свръхпроизводство в момента и постоянното говорене за ниски цени? Защо ОПЕК доброволно ще си забива нож в гърба с тия ниски приходи? Друго освен принуда не виждам. Цените се свалят нарочно заради ултиматум.. има една ИДИЛ която само чака нареждане да тръгне в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още