IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола се насочват към втори пореден дневен спад

Американските фирми са добавили една нефтена платформа след 12 поредни седмици на съкращения

10:57 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола продължават да се понижават и в Азия днес на фона на опасения за нивото на добива в САЩ, изоставайки от достигнатия през миналата седмица пик за 2016 г., предава Ройтерс.

Американският лек суров петрол с доставка през април отстъпи с 43 цента до 39,01 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято стойност е референтна за европейския пазар, с доставка през май, загуби 16 цента до 41,04 долара за барел. 

Това би било втората поредна дневна сесия със спадове.

През миналата седмица американските петролни фирми са добавили една нефтена платформа след 12 поредни седмици на съкращения, показват данни на Baker Hughes. Увеличението, идващо след свиване на броя на нефтените платформи с две трети през изминалата година до дъното от 2009 г., намеква за край на стабилизирането на цените след 40-процентово рали от февруари насам.   

В Ню Йорк фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през април се свиха с 1,7 на сто (67 цента) до 38,77 долара за барел. В петък бе отчетен спад от 1,89%, или 76 цента, до 39,44 долара за барел, изчислява Investing.com. Въпреки това понижение обаче  за седмицата има ръст от 2,44%, което е петата поредна седмица на повишение. Откакто на 11 февруари бе отчетено 13-годишно дъно, цените на американския суров петрол са се възстановили с около 40%.

На електронната борса ICE Futures Exchange в Лондон фючърсите върху Брента с доставка през май поевтиняват в понеделник с 61 цента до 40,59 долара за барел. В петък цената се сви с 34 цента, или 0,82%, до 41,20 долара за барел, след като скочи по-рано през деня до дневен пик от 42,54 долара за барел – ниво, недостигано от 7 декември. За седмицата цената на Брента се повиши с 95 цента, или 2,01 на сто, което е четвъртият пореден седмичен ръст.

Глобалното свръхпредлагане на петрола доведе до срив на цените на суровия петрол от рекордните стойности от средата на 2014 г. от над 100 долара за барел до 12-годишно дъно по-рано тази година, когато Брентът се търгуваше за около 27 долара, а американският суров петрол – за около 26 долара за барел.

Комбинацията от спада на производството на петрол, по-слабите запаси от петрол и бурното потребление на бензин в САЩ помогнаха на възстановяването на цените.

Цените започнаха да падат през последните два месеца и след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) представи идеята за замразяване на производството на нива от средата на януари.

Пазарът обаче очаква още новини за тази стъпка.

„Пазарите искат да видят подробности за това какво ще се случи в това отношение“, казва Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Алианса в Сидни. „Фактът е, че не чухме нищо повече след това“, пояснява той.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още