IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на американския лек суров петрол падна под 40 долара за барел

Все още тежащото свръхпредлагане може да доведе до нови разпродажби

11:10 | 02.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво под 40 долара за барел, а инвеститорите са предпазливи, тъй като по-късно днес ще бъдат публикувани данни за резервите в САЩ, съобщава CNBC.

Фючърсите върху WTI се понижават с 0,20% до 39,98 долара за барел, след като през предишната сесия цената падна под тази психологическа граница за пръв път от април насам. Европейският бенчмарк Брент поевтинява с 0,05% до 42,12 долара за барел към 10:50 часа българско време.

Възстановяването на цените на петрола може да бъде крехко и скоро пазарните участници може да станат свидетели на разпродажби, тъй като свръхпредлагането все още натежава. 

По-късно във вторник ще бъде публикуван докладът на Американския петролен институт, в който ще има данни за резервите в САЩ през миналата седмица. В сряда излизат официалните данни на Администрацията за енергийна информация. 

През миналата седмица запасите и от суров петрол, и от бензин, записаха по-голям от очакваното ръст, имаше повишение и в броя на нефтените платформи. Все пак броят им е с около 77% по-нисък в сравнение с рекорда от октомври 2014 г.

„Броят на нефтените платформи продължава да расте, предизвиквайки опасения за повишаващото се предлагане във време, в което сезонните фактори скоро ще доведат до спад в глобалното търсене“, коментират анализаторите от BNZ Markets. Освен това идните дни може да са белязани от висока волатилност, тъй като инвеститорите може да реагират на всяка една новина, посочва още WBPonline.

Петролният пазар се бори със свръхпредлагането от лятото на 2014 г., когато цените започнаха да се сриват. Някои анализатори допускат, че те няма да се повишат значително до следващата година.

През следващата седмица ще бъде публикуван месечният доклад на ОПЕК и инвеститорите внимателно ще следят данните за месечния добив. Според агенция Ройтерс добивът в картела ще се повиши до 33,41 млн. Барела дневно през юли от 33,31 млн. барела през юни.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още