IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започна без ясна посока седмицата

Енергийните акции бяха сред най-губещите, след като американският петрол спадна с 3% до под 50 долара за барел

23:22 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street започна без ясна посока седмицата

Американските акции започнаха без ясна посока седмицата на фона на очакваните изслушвания на шефа на Фед Джанет Йелън пред Конгреса през следващите два дни, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,1% до 18 116 пункта, индикаторът на големите фирми S&P 500 е на практика без промяна (-0,03%) до 2 110 пункта, a технологично ориентираният Nasdaq прибави 0,1% до 4 961 пункта.

„Пазарът като цяло изглежда се движи странично. Имахме добър ръст миналата седмица и сегашната консолидация е логична“, коментира Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial.

Според Марк Чандлър от Brown Brothers Harriman Йелън вероятно ще напомни на пазарите, че повишението на лихвите през юни е все още възможно, въпреки че протоколът от последното заседание на централната банка снижи вероятността за това.

Инвеститорите очакваха списъка с реформи, които Гърция трябваше да представи днес в замяна на  удължаването на спасителната си програма с 4 месеца.

Гръцки представители, цитирани от Wall Street Journal, обаче са заявили, че списъкът ще бъде представен утре сутринта. Финансовите министри от еврозоната се очаква да го разгледат по време на конферентен разговор по-късно следобед.

Според представител на еврозоната, цитиран от Financial Times, ако списъкът не бъде одобрен от Еврогрупата, министрите вероятно отново ще бъдат призовани в Брюксел за лични разговори. Обзалагам се, че ще има одобрение, заявява друг източник.

Енергийните акции бяха сред най-губещите в S&P, след като американският петрол спадна с 3% до 49,28 долара за барел, а брентът се понижи с 2,2% до 58,92 долара. Черното злато се възстанови леко от по-сериозни загуби след слуховете, че последните спадове могат да доведат до спешна среща на ОПЕК, която евентуално да намали производството. „Петролът няма да изплаши пазара, освен ако не падне внезапно до 46 долара за барел“, смята Джей Джей Кинахън, главен дериватен стратег в TD Ameritrade.

Икономическите новини от деня показаха, че продажбите на стари жилища са спаднали с 4,9% през януари – най-ниското им ниво от 9 месеца. „Възстановяването на жилищния сектор остава много нестабилно“, посочва Питър Буквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group.

Акциите на Apple се повишиха с 2,7% до нов исторически връх от 133 долара. Компанията обяви днес, че ще изгради два центъра за данни в Европа за 1,7 млрд. долара. Съоръженията ще бъдат разположени в Ирландия и Дания, и ще работят само чрез възобновяема енергия.

Книжата на Boeing поевтиняха с 2,3%, след като Goldman Sachs намали препоръката си за акциите й от „неутрална“ на „продава“, посочвайки, че компанията е най-изложената на риск в индустрията относно търсенето.

Акциите на Googlе се понижиха с 1,3%, въпреки че бе прекратен съдебен процес срещу компанията, който я обвиняваше, че принуждав производителите на смартфони с Android да избират нейните приложения по подразбиране.

Книжата на Goldman Sachs отстъпиха с 0,6%, след като банката съобщи, че според американската прокуратура е нарушила федералните закони във връзка с продажбата на жилищни ипотечни облигации. Goldman заяви, че възможните правни разноски по случая може да се окажат с 3 млрд. долара повече от сега заделените.

Фючърсите върху златото отстъпиха с 0,2% до 1 202 долара за трой унция. Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК спадна с 0,07 процентни пункта до 2,06%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още